NÄIN PROSESSI ETENEE
Työelämäohjaus ja ‑neuvonta organisaatiossa
Työelämäohjaus on prosessi, jonka tarkoituksena on tukea yksilön kehittymistä ja tätä kautta vahvistaa työvoimaa. Ohjauksen kesto on rajattu, ja sitä antavat asiantuntijat, jotka tukevat yksilöä oman kehittymisprosessin ymmärtämisessä ja parantamisessa omassa työympäristössään.
Yksilön kehittyminen on jatkuva prosessi. Ihmiset joutuvat käsittelemään jatkuvia muutoksia sekä toimintaympäristössään (koti, palkkatyö, vapaaehtoistyö, koulutus, yhteiskunta) että henkilökohtaisessa elämässään. Yhteiskunnan muuttuminen (globalisaatio sekä väestörakenteen, teknologian, tiedon ja talouden muutokset) vaatii entistä yksilökeskeisempää lähestymistapaa. Ihmiset vaativat oikeuksiaan ja kokevat olevansa entistä riippumattomampia samalla kun he voivat päättää omasta elämästään syvällisemmin kuin ennen.
Työelämäohjaus on prosessi, joka auttaa ihmistä tulemaan tietoiseksi omasta asemastaan, tilanteestaan ja viitekehyksestään sekä parantamaan kaikkia näitä. Samalla lisääntyy ymmärrys siitä, miten nämä tekijät vaikuttavat suoriutumiseen työssä ja muilla elämän osa-alueilla.
Tässä periaatteessa koko elämän kestävässä prosessissa työelämäohjaajan tehtävänä on asiantuntemuksensa avulla tehdä niin prosessista kuin ulkopuolisista tekijöistä ja sisäisistä kyvyistä henkilölle itselleen näkyviä.
Työelämäohjaukseen prosessina kuuluu yleensä viisi vaihetta:
-
Päätös ohjausprosessiin osallistumisesta ja prosessin suunnittelu
-
Tilanteen kartoittaminen
-
Tilanteen hahmottaminen (ongelmien määrittely, tilanteen arviointi, tavoitteen asettaminen)
-
Tilanteeseen puuttuminen/interventio (ongelman ratkaiseminen, päätöksenteko)
-
Prosessin päättäminen (arviointi, palaute, raportointi, intervention lopettaminen)
Prosessin ei välttämättä tarvitse olla lineaarinen. Prosessissa voidaan myös palata taaksepäin esimerkiksi silloin, kun todetaan, että hetki ei ole interventiolle otollinen. Tällöin voidaan palata takaisin tilanteen kartoittamisvaiheeseen tai odottaa sopivampaa hetkeä. Vaiheet voidaan toteuttaa yksilökohtaisesti tai ryhmässä.
Monissa yrityksissä työntekijät ovat erittäin tärkeä kilpailutekijä. Yhteiskunnan muutokset ja työympäristön dynamiikka edellyttävät osaavia työntekijöitä, jotka kykenevät optimoimaan työnsä tuloksia ja toimimaan tämän päivän ja tulevaisuuden työelämässä.
Yrityksen työntekijät tavoittaakseen uraohjaajan on pystyttävä esittämään yrityksen johdolle ja esimiehille vakuuttavasti työelämäohjauksen mahdollisuudet ja sen yritykselle tai organisaatiolle tuottamat hyödyt. Uraohjaajasta voi tulla yritykselle merkittävä (ulkopuolinen) välittävässä roolissa oleva neuvonantaja henkilöstöasioissa. Tässä uraohjaaja etenee seuraavien vaiheiden kautta:
-
Tiedon kerääminen (esimerkiksi yrityksestä, yrityksen toimintaympäristöstä sekä tilanteeseen mahdollisesti vaikuttavista eettisistä kysymyksistä)
-
Keskusteluyhteyden muodostaminen ja luottamuksen rakentaminen
-
Toimintasuunnitelmasta keskusteleminen ja sopiminen
-
Työntekijöille tiedottaminen
-
Ohjausprosessi työntekijöiden kanssa (ks. prosessin vaiheet edellä)
-
Palaute ja arviointi
-
Yrityksen johdolle raportoiminen
LUE LISÄÄ PROSESSISTA!
Työelämäohjauksen etiikka
Ohjausprosessi
Kuka ohjauspalvelun maksaa?
Ohjausprosessin kulku organisaatiossa - esimerkkinä Islanti
Organisatorisia ja henkilökohtaisia näkökohtia urasuunnitteluun
KUKA ON KOONNUT TYÖKALUPAKIN?
Työkalupakki on tuotettu Erasmus+‑hankkeessa ”Worklife Guidance – Development of guidance and counseling in the workplace”. Hankkeen kesto on 1.9.2014–31.8.2016. Hankekumppanit ovat ETSC/Islanti, OAKK/Suomi, CFL/Ruotsi, EC VPL/Alankomaat ja MERIG/Itävalta. Lisätietoa hankkeesta ja kumppaneista on nettisivuillamme osoitteessa https://worklifeguidance.wordpress.com/