top of page
Het identificeren van de eigen sterktes en competenties

Fase 2 van het begeleidingsproces:

De tweede fase gaat over het identificeren van de eigen sterke punten en competenties, zowel persoonlijke en aan werk-gerelateerde. Het biedt ook een gelegenheid om na te denken over welke competenties men zou willen verbeteren.

Inleiding en bewustmaking

Fase 1 van het begeleidingsproces:

De eerste fase is over de invoering en het verhogen van het bewustzijn. Het richt zich op het vinden van motivatie voor verdere ontwikkeling door middel van het verkennen van iemands situatie en het werken met persoonlijke eigenschappen.

Loopbaanbegeleiding richt zich op het ondersteunen van het individu in het managen van de ontwikkeling van zijn / haar carrière, zowel voor aspecten van het werk en van het leven (loopbaanbegeleiding). Het gaat om het helpen om individuen hun sterke punten te laten identificeren, het werken aan omschreven doelstellingen, en het verstrekken van motivatie en ondersteuning tijdens deze ontwikkeling.

De International Association of Educational and Vocational Guidance (IAEVG) heeft de volgende doelstellingen van begeleiding vastgesteld.

De doelstellingen van de studie- en beroepskeuzevoorlichting zijn het helpen van volwassenen en studenten bij het maken van hun eigen beslissingen over leren en werken. Dit wordt bereikt door mensen te helpen:

  • hun eigen vaardigheden en capaciteiten te helpen begrijpen en waarderen;

  • zich effectief aan anderen te relateren;

  • verkennen van loopbaanalternatieven;

  • bij het ontwikkelen van passende plannen voor onderwijs- en loopbaanbegeleiding;

  • bij het bevorderen van betere beroepskwalificaties op alle niveaus;

  • bij te dragen tot gelijke toegang voor meisjes en vrouwen in het onderwijs en werk;

  • om met succes in de samenleving en op de arbeidsmarkt te integreren.

Manieren van werken met groepen en individuen

Praktische hulpmiddelen

Praktische hulpmiddelen

Onze carrières zijn persoonlijke zaken en bij loopbaanbegeleiding handelt het om persoonlijke kwesties in verband met het werk en het leven. Vertrouwen, zekerheid en ethiek zijn dus fundamentele factoren in de geleverde begeleiding.

In de context van loopbaanbegeleiding wordt gestreefd naar een mogelijkheid voor het individu om te onderzoeken hoe hij / zij zijn / haar waarde en welzijn op de werkplek vergroten kan. De aanbieders van begeleidingsdiensten werken nauw samen met de werkgever in de richting van het identificeren en ontwikkelen van de competenties van de medewerkers, gericht op het vergroten van de tevredenheid op het werk door het afstemmen van vaardigheden en taken binnen het bedrijf. In ruil daarvoor kan de kwaliteit van de diensten en/of geleverde producten verhoogd worden.

Dit hoofdstuk is onderverdeeld in 3 fasen, elk gericht op verschillende stappen van het begeleidingsproces. Het hele proces is georganiseerd met als doel het streven naar efficiënte resultaten van competentie-ontwikkeling op de werkplek en wordt zo ook uitgevoerd. Elke oefening kan echter ook worden gebruikt in verschillende contexten op het werk. De hier gepresenteerde oefeningen moeten worden gezien als voorbeelden die kunnen worden aangepast aan verschillende situaties.

Anchor 1

Beslissen over de volgende stappen

 

Fase 3 van het begeleidingsproces:

De derde fase gaat over het leren over de mogelijkheden voor voortdurende ontwikkeling, het identificeren van doelen en het beslissen over de volgende stappen.

Competenties in kaart brengen (oefening / workshop)

Wat te doen? de instrumenten:

Kaart  van je roeping (oefening)
IN ICELANDIC
bottom of page