top of page

Ohjaustyössä keskiössä on yleensä yksittäisen oppijan etu. Yksilön näkökulman huomioon ottaminen on osa ohjaajan ammattirooliin kuuluvaa eettistä pohdintaa. Eettisistä säännöistä on helpointa pitää kiinni silloin, kun kyseessä ovat perinteiset kohderyhmät eli nuoret ja työttömät.

Ohjaus- ja neuvontatyö on monimutkaisempaa silloin, kun kohteena ovat työssä olevat henkilöt, sillä myös työnantajan on oltava osallisena prosessissa.

NÄIN LÄHESTYT TYÖPAIKKOJA JA TARJOAT OHJAUSPALVELUITA

Miltä onnistunut ohjausprosessi voisi näyttää työnantajan näkökulmasta? Se on samankaltainen kuin hyvä prosessi työntekijöiden näkökulmasta. Ensimmäinen vaihe on kaikkein tärkein, sillä muut vaiheet riippuvat ensimmäisen onnistumisesta eli siitä, päästäänkö työnantajan kanssa yksimielisyyteen. Prosessin onnistumisen kannalta haluamme painottaa seuraavia asioita:

LISÄÄ AIHEESTA: VINKKEJÄ JA APUA TYÖNANTAJIEN LÄHESTYMISEEN
1
2
3
4
5

Avaa ovi organisaatioon 

Ensimmäinen ja kaikkein tärkein vaihe on ”avata ovi” työnantajan maailmaan eli rakentaa mielenkiintoa ja luottamusta pitkäaikaisempaa suhdetta kohtaan. Ensimmäisellä yhteydenotolla on paljon merkitystä. Suhteen perusta voidaan luoda eri tavoin. Hankkeessa saatujen kokemusten perusteella eräs tehokkaimmista tavoista, joilla ohjaaja voi avata oven, on tehdä se muiden työvoiman kehittämisen alalla toimivien järjestöjen kautta. 

Aloita suunnittelu työnantajan kanssa

Työnantajan on oltava mukana ohjaustyön suunnittelussa heti alusta alkaen. On mahdollista, että työnantaja pelkää menettävänsä prosessin hallinnan. Yrityksen johdon kanssa toimittaessa on noudatettava ohjaustyön eettisiä sääntöjä.

Esittele ohjaustyö merkittävänä osana henkilöstön kehittämisstrategiaa

Ohjaustyön on oltava osa yhtenäistä ja johdonmukaista ohjaus-, oppimis- ja liiketoiminnan kehittämisstrategiaa. Tarjottuun palveluun sisältyy järjestelmä työntekijöiden oppimistilastojen kokoamista ja analysointia varten, tarveanalyysi, koulutuksen tarjoajien ja muiden tahojen (esimerkiksi TE-keskus) palveluista tiedottaminen, oppimisprosessien arvioiminen ja niin edelleen. 

Työnantajalle on selvitettävä, miten ohjaustyöllä edistetään organisaation tuottavuutta ja kannattavuutta. Ohjaustyön ja koulutuksen hyöty työnantajalle on tehtävä selväksi heti alusta alkaen. Lyhyen tähtäimen näkökulma on tärkeä, sillä pienyrityksen toiminta perustuu usein lyhyen aikavälin suunnitteluun. Tällaisessa ympäristössä elinikäisen oppimisen ideaa voi olla vaikea viedä läpi. Ohjaus- ja neuvontatyö voi olla osa ennakoivaa strategiaa sen sijaan, että sillä pelkästään estetään irtisanomisia tai täytetään vähimmäisvaatimukset.

Rakenna yksinkertainen, tehokas ja kaikkien saatavilla oleva ohjauspalvelu

Yrityksen näkökulmasta palvelun on oltava tehokas, yksinkertainen, joustava ja helposti saavutettava. Pienyrityksessä aikaa ohjaustyölle tai koulutustoiminnalle on vähän. Koulutuksessa on otettava huomioon organisaation erilaiset työvuorot ja ‑järjestelyt. Etäoppimisessa verkko-opiskelu voi olla hyvä vaihtoehto.  

Muodosta kumppanuus ammattiliiton kanssa

Kumppanuus ammattijärjestön kanssa voi olla hyödyllinen toimintatapa, mutta pienyrityksissä ei yleensä ole ammattiliiton edustajaa. Ohjaajan on tehtävä kaikissa asioissa yhteistyötä ammattijärjestöjen koulutusvastaavien ja projektityöntekijöiden kanssa aina kun mahdollista, mutta tämän on tapahduttava työnantajan luvalla. 

bottom of page