top of page

Kysely: Työkykyindeksi

Työuransa aikana työntekijän (ja myös työnantajan) on pystyttävä kohtaamaan yhteiskunnan, talouden ja tekniikan kiihtyvät muutokset, työmäärän lisääntyminen ja tehtävien monimutkaistuminen, ikääntyminen, ulkoistaminen, tulos tai ulos ‑periaate ja niin edelleen. Työntekijän kyky sietää muutoksia ja stressiä riippuu suurelta osin hänen työkyvystään eli siitä, pystyykö hän menneisyytensä ja nykyisyytensä perusteella hallitsemaan urakehitystään. Tieto on tärkeä työntekijälle itselleen, mutta myös häntä tukevalle uraohjaajalle.

 

Oppimistulokset

 

Harjoituksen jälkeen osallistuja osaa

  • kuvata oman työkykynsä tilaa

  • analysoida ja pohtia mahdollisesti havaittuja työkykyä haittaavia tekijöitä uraohjaajan tai erikoisalan asiantuntijan kanssa, jos häntä ohjataan kääntymään sellaisen puoleen

  • tunnistaa urakehitystä jatkossa tukevia selviytymisstrategioita.

 

Harjoituksen sisältö

 

Eräs työkykyä melko luotettavasti mittaava työkalu on työkykyindeksi (Work Ability Index, WAI). Työkykyindeksiä mitataan kyselyllä, josta on olemassa lyhyt ja pitkä versio. Kyselylomakkeen täyttäminen vie 10–30 minuuttia. Jatkokeskustelun sisältö riippuu kyselyn tuloksista sekä siitä, mitä työkalun käytöllä on haettu.

 

Työkykyindeksi on Suomessa kehitetty väline työkyvyn mittaamiseen. Työkykyindeksikyselyn täyttämällä työntekijä pystyy arvioimaan omaa työkykyään. Kokemus on osoittanut, että arvio ennustaa hyvin henkilön työllistettävyyttä nyt ja jatkossa. Tulosten perusteella työntekijä voi muiden ammattilaisten (uraohjaajan, terapeutin jne.) tuella ryhtyä konkreettisiin työkykyä ylläpitäviin ja kohentaviin toimenpiteisiin. Kyselyn yksittäisiä kysymyksiä ja vastauksia voi myös käyttää itsereflektion tukena tulevia työllistymismahdollisuuksia pohdittaessa. 

 

Työkyky on vahvasti sidoksissa työn luonteeseen, mutta myös työntekijän omiin arvoihin, taitoihin ja terveydentilaan. Kyselyllä kartoitetaan kaikkia näitä osa-alueita. Vastauksista kysymyksiin saa pisteitä, ja mitä korkeampi pisteluku on, sitä parempi on henkilön työkyky. Työkykyindeksiä käytetään yksilötasolla, mutta tuloksia voi hyödyntää myös ryhmän tai organisaation tasolla.

Työkykyindeksi kattaa seuraavat osa-alueet:
 

  1. Nykyinen työkyky verrattuna kaikkien aikojen parhaaseen tilanteeseen

  2. Työkyky suhteessa henkilön työn luonteeseen tai vaatimuksiin

  3. Lääkärin diagnosoimien sairauksien tai rajoitteiden määrä tällä hetkellä 

  4. Arvio sairauksien työkyvylle aiheuttamasta haitasta

  5. Sairauspoissaolot kuluneen vuoden aikana 

  6. Oma ennuste työkyvystä kahden vuoden kuluttua

  7. Henkiset voimavarat (työntekijän elämässä yleensä, sekä työssä että vapaa-ajalla) 

 

Työkykyindeksistä saatavaa tietoa voidaan hyödyntää omassa käytössä, mutta esimies voi myös koostaa osaston tai koko yrityksen (nimettömät) tiedot ja ryhtyä niiden perusteella työkykyä tukeviin toimenpiteisiin.

OHJEET HARJOITUKSEN TEKEMISEEN

 

Vaihe 1

Ohjaajan on suhtauduttava ohjattavien fyysiseen ja psyykkiseen terveydentilaan hienotunteisesti. Ohjauskerran aikana voi käydä ilmi, että ohjattava ei kykene käyttämään oman itsen tutkimiseen ja osaamisen kehittämisen suunnitteluun tarkoitettuja työkaluja fyysisten tai psyykkisten esteiden vuoksi. Työkykyindeksiä voivat hyödyntää henkilöt, jotka haluavat tutkia omaa selviytymistään työelämässä. Työkykyindeksiä voidaan hyödyntää myös ryhmissä, jolloin osanottajat täyttävät kyselyn ja päättävät sen jälkeen, haluavatko he keskustella tuloksista ohjaajan kanssa.

 

Vaihe 2 

Jos tulosten perusteella näyttää siltä, että henkilö tarvitsee apua tilanteensa selvittämiseen, ohjaajan on otettava asia puheeksi hienotunteisesti ja autettava tarvittaessa ottamaan yhteyttä sopiviin ammattilaisiin tai opastettava henkilöä asian käsittelyssä työnantajan kanssa.

Työkykyindeksi -kysely (englanniksi)

Katso lisätietoa suomeksi: http://www.thl.fi/toimia/tietokanta/mittariversio/99/

bottom of page