esimerkki: ohjausta matalapalkka-alalla
Kansainvälinen Leonardo da Vinci ‑hanke The Social Partners and Vocational Guidance for Lower-Paid Workers (”Työmarkkinaosapuolet ja matalapalkkaisten työntekijöiden uraohjaus”)
Euroopan unionin Leonardo da Vinci ‑ohjelman tuella toteutetussa hankkeessa tarkasteltiin esimerkkejä hyvistä käytännöistä, joilla ohjausta tuotiin myös matalapalkkaisten työntekijöiden ulottuville. Hankkeessa oli mukana 10 maata (Suomi, Ruotsi, Tanska, Islanti, Saksa, Tšekki, Espanja, Italia, Luxemburg ja Yhdistynyt kuningaskunta). Hyvien käytäntöjen keräämisen ja jakamisen lisäksi hankkeessa on kehitetty menetelmiä ja ratkaisuja, joita työnantajat, ammattiliitot ja ohjauspalvelut voivat hyödyntää.
Suomessa 12 naispuolista siivoojaa, jotka työskentelevät joensuulaisissa pk-yrityksissä, saivat Borgenin ja Amundsonin kehittämään strukturoituun ryhmäohjausmalliin perustuvaa ryhmäohjausta. Pilottihankkeen tavoitteena oli tutkia osallistujien ohjaustarpeita ja ‑kysymyksiä sekä kartoittaa työelämäohjauksen mahdollisuuksia ja käytäntöjä. Kaksitoista osanottajaa edusti viittä eri pk-yritystä. Ryhmäohjaajista kaksi oli julkisten työvoimapalveluiden psykologeja. Ryhmäohjausta toteutettiin viiden tapaamiskerran ja yhden seurantakerran mallilla. Tapaamiset pidettiin iltapäivisin työajalla, ja yksi kerta kesti kolme tuntia. Osallistuminen oli maksutonta osallistujille ja työnantajille. Työnantajat maksoivat kuitenkin osallistujille palkkaa myös ohjauskerroista.
Ohjauksen tavoitteena oli
-
auttaa osallistujia tunnistamaan omat vahvuutensa, osaamisensa ja itsensä kehittämismahdollisuudet
-
pohtia työn haasteita ja iloa tuottavia asioita
-
vahvistaa osanottajien ammattitaitoa ja ammatillista identiteettiä
-
työstää konkreettisia suunnitelmia tulevaa varten ja
-
pohtia naiseutta ja naisena olemiseen ja naisen elämään liittyviä kysymyksiä.
Kaikki osanottajat kuvasivat ryhmäohjaukseen osallistumista myönteiseksi kokemukseksi. Heidän käsityksensä mukaan ryhmässä olo auttoi laajentamaan omaa katsantokantaa ja antoi lisää itseluottamusta, itsenäisyyttä ja rohkeutta.
Voit lukea lisää työpaikoilla tapahtuvasta ryhmäohjauksesta ja sitä koskevasta tutkimuksesta täältä:
-
Koivuluhta, M. & Ruponen, R. 2005. Tiedot ja taidot näkyviksi - kokemuksia siivoustyötä tekevien naisten ohjausryhmästä. Teoksessa Vanhalakka-Ruoho, M. (toim.) Työelämäohjauksen mahdollisuuksia ja toimivia käytäntöjä, s. 54-79. Kasvatustieteiden tiedekunnan selosteita N:o 93, Joensuun yliopisto.
-
Wesanko, S-L. 2005. Työelämäohjausta matalapalkka-aloille. 'Tiedot ja taidot näkyviksi' -ryhmäohjauksen arviointia. Teoksessa Vanhalakka-Ruoho, M. (toim.) Työelämäohjauksen mahdollisuuksia ja toimivia käytäntöjä, s. 80-101. Kasvatustieteiden tiedekunnan selosteita N:o 93, Joensuun yliopisto.
-
Euroguidance Newsletter: A Leonardo da Vinci pilot project with a wide-reaching impact
-
Final project report: The Social Partners and Vocational Guidance for Lower-Paid Workers
-
Project home page
-
The potential of workplace guidance in the development of lower-paid workers in Europe. Pamela Clayton. 2007.
-
Ritva Ruponen & Marjatta Vanhalakka-Ruoho: Group counselling in enhancing agency at work: the case of it-professionals
-
What do the participants gain? Group counselling to enhance agency at work. M. Vanhalakka-Ruoho & R. Ruponen. 2013. (In Academia.edu)
-
Group counselling in the era of change and uncertainty: Navigating forwards. Marjatta Vanhalakka‐Ruoho, William A. Borgen, Jatta Herranen, Päivi‐Katriina Juutilainen, Merja Koivuluhta, Jyrki Korkkid, Leena Penttinen, Helena Puhakka, Ritva Ruponen & Mikko Vesisenaho. 2009. (Pages 52-60.)