top of page

Työelämäohjaus

(worklife guidance)

Työelämäohjaus-termin takana on ajatus, jonka mukaan ihmisen työelämää ja muuta elämää ei voi erottaa toisistaan, vaan kyse on samasta kokonaisuudesta. Elämän eri osa-alueet vaikuttavat toisiinsa ja niissä näkyvät niin myönteiset asiat kuin kohtaamamme haasteet. Tämän vuoksi työelämäohjauksella tarkoitetaankin kaikkea työpaikalla tarjottavaa ohjausta, opastusta ja neuvontatyötä.

Ohjaus, opastus, neuvonta

(guidance)

Yksilölle annettava apu, jonka tarkoitus on tukea koulutukseen ja työntekoon liittyvien valintojen tekemistä. (Lähde: http://www.elgpn.eu/publications/browse-by-language/english/elgpn-tools-no.-2-llg-glossary/ ELGPN TOOLS – Glossary)

Uraohjaus

(career guidance)

Erilaiset toimenpiteet, joiden tuella kaikenikäiset kansalaiset voivat kaikissa elämänvaiheissaan tunnistaa kykyjään, osaamistaan ja kiinnostuksenkohteitaan, tehdä merkityksellisiä valintoja koulutukseen ja työhön liittyen sekä suunnitella henkilökohtaisia elämänpolkujaan opinnoissa, työssä ja muissa yhteyksissä, joissa näitä kykyjä ja osaamista hankitaan tai hyödynnetään. (Lähde: http://www.elgpn.eu/publications/browse-by-language/english/elgpn-tools-no.-2-llg-glossary/ ELGPN TOOLS – Glossary)

Osaaminen

( competence)

Kyky, joka on syvällisempi kuin pelkkä asiaan liittyvän tiedon ja taitojen hallinta. Osaamiseen kuuluvat 1) tiedollinen/kognitiivinen osaaminen, 2) toiminnallinen osaaminen, 3) henkilökohtainen osaaminen sekä 4) eettinen osaaminen. (Lähde: http://www.cedefop.europa.eu: ”EU Knowledge system for lifelong learning”)

Arkioppiminen

(informal learning; myös informaali oppiminen)

Oppimista, joka tapahtuu työhön, perhe-elämään tai vapaa-aikaan liittyvissä arkisissa askareissa. Arkioppimisessa tavoitteet, ajankohta tai oppimisen tuki eivät ole järjestettyjä tai jäsenneltyjä. Arkioppiminen on useimmissa tapauksissa oppijan näkökulmasta tahatonta, eikä se yleensä johda tutkintoon. (Lähde: http://www.cedefop.europa.eu: ”EU Knowledge system for lifelong learning”)

 

Tietoyhteiskunta

(knowledge society)

Yhteiskunta, joka luo, jakaa ja hyödyntää tietoa jäsentensä aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. (Lähde: http://www.digitalstrategy.govt.nz/Media-Centre/Glossary-of-Key-Terms)

Oppimistulokset

(learning outcomes)

Toteamus siitä, mitä oppija tietää ja ymmärtää ja pystyy tekemään oppimisprosessin päätteeksi; oppimistulokset määritellään tietoina, taitoina ja pätevyyksinä. (Lähde: Euroopan parlamentin ja neuvoston suositus eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen perustamisesta elinikäisen oppimisen edistämiseksi, huhtikuu 2008)

Oppimisyhteiskunta

(learning society)

Yhteiskunta, jossa oppimista pidetään tärkeänä tai arvokkaana, ihmisiä kannustetaan oppimiseen kaikissa elämänvaiheissa ja mahdollisuus osallistua koulutukseen on kaikkien ulottuvilla.

(Lähde: http://www.dest.gov.au/sectors/training_skills/policy_issues_reviews/key_issues)

Elinikäinen oppiminen

(lifelong learning)

Elinikäiseen oppimiseen kuuluu koko elämän ajalta kaikki oppiminen, jonka tarkoituksena on lisätä tietoja ja taitoja/osaamista ja/tai saada pätevyyttä henkilökohtaisten, yhteiskunnallisten ja/tai ammatillisten syiden vuoksi. (Lähde: http://www.cedefop.europa.eu: ”EU Knowledge system for lifelong learning”)

Nonformaali oppiminen

(non-formal learning; myös epävirallinen oppiminen)

Oppimista, joka tapahtuu sellaisen suunnitelmallisen toiminnan yhteydessä, jota ei ole tavoitteiden, ajankohdan tai oppimisen tuen puolesta erityisesti tarkoitettu koulutukseksi, mutta jossa oppiminen on tärkeä osa. Nonformaali oppiminen on oppijan näkökulmasta tarkoituksellista, mutta ei yleensä johda tutkintoon. (Lähde: http://www.cedefop.europa.eu: ”EU Knowledge system for lifelong learning”)

Oppimisen tunnustaminen

(validation of learning; myös oppimisen validointi)

Prosessi, jossa arvioidaan ja tunnustetaan oppimista, joka voi olla myös nonformaalia tai arkioppimista. Validoinnilla tarkoitetaan tavallisesti prosessia, jossa kykyjä ja osaamista tunnustetaan laajemmin kuin muodollista pätevyyttä hankittaessa yleensä tehdään. (Lähde: http://www.cedefop.europa.eu: ”EU Knowledge system for lifelong learning”)

Oppimisen arvostaminen

(valuing learning)

Prosessi, jossa tuodaan esiin (muodolliseen tai epämuodolliseen) oppimiseen osallistumista ja oppimisen tuloksia. Tarkoituksena on palkita oppimisesta ja lisätä tietoisuutta oppimisen arvosta sinänsä. (Lähde: http://www.cedefop.europa.eu: ”EU Knowledge system for lifelong learning”)

Aiemmin opitun tunnustaminen

(validation of prior learning)

Järjestelmä, jossa oppimisohjelman tyypistä riippumatta keskitytään yksilön missä tahansa oppimisympäristössä hankkiman osaamisen tunnustamiseen, arvottamiseen, validointiin ja kehittämiseen. (Duvekot, R.C. (2016). Valuing Learning. A study of VPL and personalised learning. Thesis. Houten, CL3S.)

Henkilökohtaistettu oppiminen

(personalised learning)

Henkilökohtaistetussa oppimisessa keskiössä on yksittäinen oppija. Tavoitteena on saada alkuun ja vakiinnuttaa yksilökohtaisesti räätälöityjä oppimisohjelmia oppimiskulttuurissa, jonka perustana on itseohjautuva, joustava ja eteenpäin suuntautuva elinikäinen oppiminen. (Lähde: Duvekot, R.C. (2016). Valuing Learning. A study of VPL and personalised learning. Thesis. Houten, CL3S.)

 

käytetyt termit ja lyhenteet

bottom of page