top of page

esimerkki: Työllistettävyyden ja perustaitojen arviointi

Tällä menetelmällä voidaan arvioida henkilön työllistettävyyttä sekä perustaitoja, joita tarvitaan työtehtävästä ja -paikasta riippumatta. Työllistettävyys määritellään seuraavasti: ”Osaaminen (taidot, asenteet ja käyttäytymismallit), joita henkilöltä edellytetään, jotta hän kykenee pääsemään työelämään ja pysymään ja etenemään niin työelämässä kuin päivittäisissä henkilökohtaisissa toiminnoissaan.” 

Lähde: ETSC – The Education and Training Service Centre (Koulutuksen palvelukeskus), Islanti

 

Oppimistulokset
 

Harjoituksen jälkeen osallistuja osaa

  • määritellä nykyisen osaamistasonsa työllistettävyyden ja työssä yleensä edellyttävien perustaitojen osalta

  • verrata omia työllistettävyystaitojaan työpaikoissa edellyttäviin taitoihin 

  • tunnistaa mahdollisuuksia ja tapoja vahvistaa työn vaatimusten täyttämisen kannalta merkityksellisiä osa-alueita ja ominaispiirteitä

  • valmistautua kehittymään työmarkkinoilla.

 

Case-esimerkin sisältö

 

Koulutuksen palvelukeskuksessa muodostettiin työryhmä, johon kutsuttiin edustajia työelämän eri osa-alueita edustavista sidosryhmistä ja jonka tehtävänä oli tunnistaa työllistettävyyden kannalta tärkeitä taitoja. Tuloksena määriteltiin 11 yleistaitoa sekä neljä perustaitoa. Työllistettävyystaitoja koskevat kriteerit sijoitettiin kansallisen tutkintojen viitekehyksen (ks. myös eurooppalainen tutkintojen viitekehys) taitotasoille. Eri osaamistasoja koskevat kriteerit (ja osakriteerit) kuvataan kansallisen tutkintojen viitekehyksen neljällä taitotasolla 1a, 1b, 2 ja 3, jotka vastaavat eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen tasoja 1–4.

Miksi työllistettävyystaitoja kannattaa arvioida?

 

Työllistettävyystaitojen tunnistaminen ja arviointi on tehokas tapa kartoittaa yksilön vahvuuksia sekä kiinnittää huomiota mahdollisesti kehittämistä kaipaaviin taitoihin. Tulosten perusteella henkilö voi valita taidot, joihin hän haluaa keskittyä, mikä parantaa hänen työmarkkinavalmiuksiaan.

Prosessin perustana on laaja, ohjattu portfoliotyö, jossa keskitytään yleisiin työllistettävyystaitoihin sekä perustaitoihin. Portfoliotyötä voidaan tehdä ryhmissä, joissa ryhmätyötä, keskusteluita ja harjoituksia hyödynnetään työllistettävyyden käsitettä esiteltäessä.

Osaamisen tunnistaminen ja kriteereistä keskusteleminen auttavat ohjattavia ymmärtämään, missä kohdissa tarvitaan osaamisen kehittämistä. Tulokset saattavat voimaannuttaa parempaan suoriutumiseen nykyisessä työpaikassa, siirtymään uuteen tehtävään, siirtymään uuteen työpaikkaan tai osallistumaan koulutukseen.

 

Omien taitojen tunteminen voi auttaa ottamaan seuraavia askelia urapolulla esimerkiksi silloin, kun

  • pohditaan, millaista työtä henkilö haluaa tehdä

  • pohditaan, millaista koulutusta tarvitaan

  • laaditaan CV esimerkiksi työpaikan hakemista varten. 

Arvioinnin ja tunnistamisen tulokset ovat aina henkilön omaisuutta, ja hän saa päättää itse, hyödynnetäänkö tuloksia ja miten. On erittäin tärkeää, että tulokset ja niiden käytöstä päättäminen on aina henkilön itsensä vastuulla.

Hyödyt työnantajalle

 

Tunnistetaan tietyn työtehtävän kannalta merkitykselliset yleistaidot ja hyödynnetään niitä taitojen ja osaamisen parantamiseen työpaikalla. Taitojen tunnistamisesta on hyötyä myös rekrytoinnissa esimerkiksi työpaikkailmoituksia laadittaessa ja työhaastattelussa.

 

Hyödyt koulutuksen tarjoajille

 

Työelämään valmistauduttaessa painotetaan työmarkkinoiden kannalta keskeisiä taitoja, jolloin voidaan auttaa ohjattavia (opiskelijoita) ymmärtämään, miten eri taitojen kehittäminen liittyy työn eri osa-alueisiin. 

 

bottom of page