top of page

harjoitus: tulevaisuuden muistelu

Tulevaisuuteen, toivoon ja optimismiin suuntautuminen ovat ihmisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin peruspilareita. Ne ovat voimavaroja, jotka kannattelevat elämäämme.

Tässä harjoituksessa keskitytään tulevaisuuteen, joten se on erinomainen lähtökohta urakehitystä koskevalle keskustelulle. Harjoitus voidaan tehdä yksin tai ryhmässä.

Tulevaisuuden muistelu on eräs ennakointidialogimenetelmä, jota käytetään Suomessa laajasti monenlaisessa asiakastyössä, myös hankalissa moniammatillista yhteistyötä vaativissa tilanteissa.

Oppimistulokset

Harjoituksen jälkeen osallistujat

  • pystyvät ajattelemaan tulevaa uraansa ja urakehitystään myönteisessä valossa

  • ovat oppineet, mitä heidän itsensä on tehtävä, jotta asioita alkaa tapahtua

  • ymmärtävät uratavoitteitaan paremmin.

Harjoituksen sisältö

Harjoitus auttaa ohjattavaa ajattelemaan myönteisesti omaa tulevaisuuttaan, tulevaa uraansa ja urakehitystään. Ohjattava keskittyy näkemään tulevaisuuden myönteisenä ja hahmottaa väylän toivomaansa tulevaisuuteen ja tulevaan kehitykseen: mitä minun itseni on tehtävä, jotta asiat alkavat tapahtua?

OHJEET HARJOITUKSEN TEKEMISEEN

Harjoituksen voi tehdä yksin kirjoitelmana tai suullisesti. Jos työskentelette ryhmässä, tämä harjoitus sopii erityisen hyvin tehtäväksi suullisesti.

Kirjoitelman tai ryhmäkeskustelun lähtökohtana voi toimia esimerkiksi seuraava kysymys: 

Valitse itsellesi sopiva ajankohta tästä eteenpäin yhden, kahden tai kolmen vuoden päähän. Kuvitellaan, että asiat ovat hyvin.

a) Miten asiat ovat, kun ne ovat hyvin?

b) Mistä/keneltä sait tukea ja voimavaroja ja millaisia?

c) Olit ollut jonkin aikaa aiemmin tilanteessa, jossa uravalinnat tuntuivat vaikeilta / työ tuntui stressaavalta / jne. (uraohjaaja päättää, mistä tilanteesta on kyse). Miten selvisit tilanteesta? 

Ohjattava kirjoittaa kuvitellun tarinan, mitä hänen elämäänsä kuuluu silloin. Ryhmässä kukin osallistuja vastaa vuorollaan kysymyksiin a–c. 

 

Vaihtoehtoinen harjoitus: Kortti mummolle 

Tehtävänanto: ”Kirjoita mummolle kirje tai kortti, jossa kerrot hänelle, missä olet nyt töissä, mitä osaat parhaiten ja mitä aiot tehdä 3–5 vuoden kuluttua.” Ryhmäläiset lukevat korttinsa ääneen koko ryhmälle ja muut ryhmäläiset esittävät tarkentavia kysymyksiä. 

Vaihtoehtoinen harjoitus: Syntymäpäiväkirjoitus 

Syntymäpäiväkirjoitusta voi käyttää esimerkiksi uratavoitteiden hahmottamisessa. Kirjoituksessa osallistuja tarkastelee tulevaisuutta kirjoittamalla itsestään sellaisen syntymäpäiväkirjoituksen, jonka toivoo hänestä kirjoitettavan hänen täyttäessään 50 tai 60 vuotta (ohjaaja valitsee iän osallistujien iän mukaan). Tehtävänanto: ”Yleensä merkkipäiväkirjoituksissa kirjoitetaan laajasti henkilön työurasta sekä lyhyesti luottamustehtävistä, vapaa-ajan harrastuksista ja perheestä. Miltä toivoisit elämäsi näyttävän 50- tai 60-vuotiaana ja millaista elämää olet siihen asti elänyt?” 

Suomessa tulevaisuuden muistelua käytetään laajasti erilaisissa asiakastyön muodoissa esimerkiksi nuorisotyössä, sosiaalityössä, terveydenhuollossa, koulutuspalveluissa ja ohjauksessa. Menetelmä käytetään yleisesti hankalissa tilanteissa, joissa tarvitaan moniammatillista yhteistyötä. Harjoituksen tavoitteena on luoda selkeyttä ja koordinaatiota moniammatilliseen yhteistyöhön sekä vahvuutta ja varmalla pohjalla olevaa optimismia asiakkaalle. Menetelmästä on myös jonkin verran tutkimustuloksia. Seuraavissa lähteissä on lisätietoa tulevaisuuden muistelusta:

 

Tutkimuksia:

 

Ohjeita menetelmän käyttöön:

bottom of page