top of page

Kysely: resilienssi -itsearviointi

Tutkimus on osoittanut, että ihmiset, jotka luottavat omiin kykyihinsä, selviytyvät haasteita johdonmukaisemmin. He ovat myös vähemmän alttiita ahdistuneisuusoireyhtymille ja masennukselle sekä menestyvät paremmin opinnoissa ja työelämässä. Resilienssikoulutuksen myötä yksilöt voivat omaksua tärkeitä taitoja, kuten stressinhallintaa, voimavarojen etsimisen taitoa, joustavuutta sekä kykyä kohdata tulevaisuus myönteisellä tavalla. Koulutus auttaa heitä laajentamaan kykyään toimia, näkemään itsensä aikaansaavina yksilöinä ja toteuttamaan henkilökohtaisia ja ammatillisia tavoitteitaan. Tämän kyselyn avulla voi kartoittaa tekijöitä, jotka vaikuttavat omaan tapaan selviytyä kulloisessakin tilanteessa. Kysely auttaa vastaamaan kysymykseen: Miten resilientti olet? 

Resilienssi itsearvio (suomeksi) (PDF)

Oppimistulokset

 

Kyselyn jälkeen osallistuja osaa

  • tutkia seikkoja, jotka vaikuttavat hänen nykyiseen resilienssiinsä

  • tunnistaa osa-alueita, joiden kehittäminen parantaa hänen resilienssiään.

 

Kyselyn sisältö

 

Itsearviointilomake koostuu 21 kysymyksestä – kolme kysymystä jokaista seitsemää valittavien harjoitusten aihetta tai kehitettävää osa-aluetta kohti (ks. hankkeen internetsivusto).

Seitsemän aihekategoriaa ovat:

  • havaitseminen

  • elämänhallinta

  • ihmissuhteiden muodostaminen

  • hyväksyntä ja myönteinen ajattelu (luottamus tulevaisuuteen)

  • ratkaisukeskeinen ajattelu ja toiminta

  • terveet elämäntavat

  • minäpystyvyys. 

OHJEET HARJOITUKSEN TEKEMISEEN

 

Voit hyödyntää itsearviointia eri tavoilla:

  1. Aikuiskoulutukseen osallistuvat voivat käyttää itsearviointia resilienssikoulutuksen aikana. Itsearviointilomake voidaan antaa ryhmille kaikissa koulutuksen vaiheissa: johdantona itse aiheeseen, yhdistettynä harjoituksiin tai koulutuksen lopussa. Itsearviointi on myös havaittu hyväksi vertailutyökaluksi käytettynä ensin kurssin alkaessa ja jälleen sen päättyessä (kuvaamaan tilannetta ennen koulutusta ja sen jälkeen).

  2. Kouluttajat voivat pyytää osallistujia täyttämään kyselylomakkeen koulutusjakson alussa selvittääkseen tarkemmin ryhmän erityistarpeita ja voidakseen valita harjoitukset niiden mukaisesti.

  3. Ohjauksessa lomaketta voidaan käyttää prosessityökaluna, jossa jokainen lomakkeen väitteistä on tärkeä osa resilienssiä ja ne voidaan käsitellä yksittäin, erillisinä työvaiheina.

  4. Suosittelemme, että teet itsearvioinnin ensin omakohtaisesti selvittääksesi oman, tämänhetkisen resilienssitilanteesi ennen kuin jaat itsearviointilomakkeita osallistujille, asiakkaille tai potilaille. 

Jos osallistujana huomaat, että sinulla on tarvetta kehittymiseen tai koulutukseen jollakin näistä osa-alueista, voit löytää siihen tarvittavia harjoituksia valintalaatikosta (Selection Box) hankkeen internetsivustolta:http://www.resilience-project.eu/index.php?id=4&L=10 

Kyselylomake ja muita hyödyllisiä resilienssin kehittämistyökaluja on hankkeen internetsivustolla osoitteessa http://www.resilience-project.eu/uploads/media/self_evaluation_fi.pdf

Lähde: Resilience – a key skill for education and job (Erasmus-hanke).
www.resilience-project.eu

bottom of page