top of page

Harjoitus: elämänviiva

Harjoituksen tavoitteet

 

Harjoituksen tehtyään ohjattava kykenee 

  • tarkastelemaan omaa urapolkuaan aiempien elämänkokemusten ja tapahtumien valossa

  • Reflektoimaan mennyttä ja keskustelemaan tapahtumista, jotka ovat vaikuttaneet urasuunnitelmiin ja urakehitykseen 

  • Analysoimaan ja keskustelemaan urapolun tapahtumista

 

Tietoa harjoituksesta

Elämänviiva on suosittu työkalu uraohjaajien parissa. Harjoitus muovautuu monenlaisiin keskusteluihin ja tarkoituksiin. Se voi olla hyvin tehokas silloin, kun autetaan ohjattaaa järjestelemään tapahtumia ja korostamaan elämän myönteisiä kokemuksia ja haasteita. Harjoitus visualisoi ja selkeyttää yksilön urakehitystä ja niitä tekijöitä, jotka kehitykseen ovat vaikuttaneet. Tekijöistä voi keskustella ohjaajan kanssa ja sitä kautta ohjaaja rohkaisee ohjattavaa syvällisempään itsetuntemukseen. Työnantaja saa harjoituksen kautta tietoa työntekijän vahvuuksista ja osaamisesta sen lisäksi, että kuulee, mitkä asiat saavat työntekijän kukoistamaan työssään. Harjoitus voidaan tehdä yksilötyönä tai ryhmässä, jossa osallistujat keskustelevat esim. pareittain ohjaajan valvonnassa harjoituksen aikana löytämistään elämänpolun asioista ja jakavat merkittäviä huomioitaan myös koko ryhmälle.

On monta tapaa tehdä elämänviivaharjoitus. Harjoituksen etuna on elämän tapahtumien esittäminen visuaalisessa muodossa, jolloin voidaan huomioida paitsi tapahtumat, myös niihin liittyvät tunteet. Työpaikalla tapahtuvassa ohjauksessa tätä harjoitusta voi käyttää esimerkiksi uraohjaaja tai esimies keskustellessaan urakehityksestä.

OHJEET HARJOITUKSEN TEKEMISEEN

1. Kerro, mistä elämänviivaharjoituksessa on kyse. Voit käyttää mallina omaa tai keksittyä elämänviivaa (ks. seuraava kohta).

2. Jaa kaikille osallistujille A4- tai A3-kokoinen paperi, jossa on kaksi akselia (ks. oheiset kuvat). Anna kaikille myös kaksi värikynää. Pyydä osallistujia merkitsemään ensimmäinen työpaikkansa pisteellä viivan alkuun (vasemmalle puolelle). Pystyakseli mittaa sitä, miten tyytyväinen henkilö oli työpaikkaansa. Matalalle merkitty piste ilmaisee, että henkilö ei ollut tyytyväinen, ja korkealla oleva piste ilmaisee, että hän oli erittäin tyytyväinen. 

 

     Keskustelkaa seuraavista kysymyksistä:

  • Mikä työpaikka oli kyseessä?

  • Mitkä olivat työtehtäväsi?

  • Mistä tehtävistä pidit eniten?

  • Millaisia taitoja opit?

  • Mikä työpaikassa oli parasta?

 

3. Toistakaa edelliskohdan vaiheita nykyiseen työpaikkaan saakka.

4. Elämänviivaa voidaan käyttää pohjana tarkemmalle osaamisen kartoittamiselle tai portfolion/CV:n laatimiselle. Se voi toimia perustana myös urakehityksen seuraavia vaiheita koskeville päätöksille.

AIHEESEEN LIITTYVIÄ LINKKEJÄ

 

LISÄÄ

Elämänviivapiirros, jonka akseleina ovat ”fiilikset” ja ”työura”.

Elämänviiva voidaan piirtää myös ilman akseleita eräänlaisena elämänpolkuna. Myös tällaisesta piirroksesta saadaan paljon keskustelunaiheita. Katso myös Elämän joki ‑harjoitus, joka on kuvattu alla olevassa linkissä.

bottom of page