top of page

esimerkki: Työssä tarvittavan osaamisen profilointi

Tämän case-esimerkin tarkoituksena on tietyssä työssä tai projektissa tarvittavan osaamisen kartoittaminen. Menetelmän perustana on oletus, jonka mukaan oman työn ja yrityksen menestyksen kannalta kriittistä osaamista on mahdollista tunnistaa ja eritellä. Näin on mahdollista räätälöidä koulutusohjelmia sekä yritysten että yksittäisten työntekijöiden tarpeita vastaaviksi. 


Lähde: Fræðslumiðstöð atvinnulífsins (Koulutuksen palvelukeskus), Islanti

 

Määritelmä

 

Osaaminen ymmärretään havaittavissa oleviksi tiedoiksi, taidoiksi, motiiveiksi tai ominaispiirteiksi, jotka määritellään onnistuneen työsuorituksen edellyttäminä käyttäytymismalleina. Osaamista on mahdollista arvioida, mitata ja kehittää. 

 

Työkalut ja osallistujat

 

Tarvittavat työkalut ovat osaamiskuvaukset sekä selkeät kuvaukset työn eri vaiheista. Osaamisprofiloinnin osallistujat ovat kyseisen alan työn asiantuntijoita. He osallistuvat profilointiprosessin vaiheeseen 2 (tapaamiset).

Vaiheet

 

Vaihe 1 – Valmistelu

Ensimmäisessä vaiheessa tehdään taustatutkimuksia, esimerkiksi etsitään tietoa kyseisestä työstä sekä mahdollisia kuvauksia työn sisällöstä tai osaamisvaatimuksista. Valmisteluvaiheessa valitaan myös osanottajat ja määritetään tapaamisaikataulu. Ihanteellinen osanottajamäärä on 12–20. 

 

Vaihe 2 – Tapaamiset

 

Tapaamisia on kolme, ja yksittäinen tapaamiskerta kestään noin kolme tuntia.  

  • Ensimmäisessä tapaamisessa osanottajat pureutuvat työn ja siihen liittyvien tehtävien ytimeen. Tapaamisen tuloksena syntyy työnkuvaus sekä kuvaus työhön sisältyvistä tehtävistä.  

  • Toisessa tapaamisessa osanottajat ryhtyvät työstämään varsinaista osaamisprofiilia valitsemalla ensin ne taidot, jotka ovat heidän näkemyksensä mukaan välttämättömiä työn suorittamiselle, ja tämän jälkeen määrittelemällä näiden kriittisten taitojen tason. Toisen tapaamisen tuloksena syntyy kuvaus työssä tarvittavista taidoista ja niiden vaativuustasosta. 

  • Kolmannen tapaamisen päätarkoituksena on saada työ- ja osaamisprofiili valmiiksi. Osanottajat vertaavat ensimmäisessä tapaamisessa laadittua työnkuvausta sekä toisessa tapaamisessa laadittua kuvausta työssä vaadittavista taidoista ja niiden tasosta. 

 

Vaihe 3 – Päättäminen

 

Tässä vaiheessa käydään vielä läpi kertyneet aineistot ja pohditaan, onko laajempi konsultointi tarpeen. Profilointityön loppuun saattava asiantuntija laatii työstä lopuksi raportin, jossa prosessi ja tehdyt havainnot kuvataan siten, että koulutuksen suunnittelijat pystyvät hyödyntämään niitä.

bottom of page