top of page

harjoitus: mitä on luottamus?

Tässä harjoituksessa keskitytään itseluottamuksen monitahoisen käsitteen ymmärtämiseen. Samalla käydään läpi myös tapoja, joilla itseluottamusta voi kehittää. Itseluottamus (confidence) koostuu kuudesta C:stä, jotka ovat communication skills (viestintätaidot), self-concept (itsetuntemus), competence (osaaminen), contribution (panoksen antaminen), control (hallinta) ja courage (rohkeus).

Lähde: www.resilience-project.eu

Oppimistulos 

Harjoituksen jälkeen osallistujat

  • ymmärtävät itseluottamuksen käsitteen

  • ymmärtävät, miten monitahoinen itseluottamuksen käsite on

  • ovat kirjanneet muistiin tapoja, joilla itseluottamusta voi lisätä

  • ymmärtävät, että toiset joutuvat käsittelemään samoja ongelmia kuin he itse. 

Harjoituksen sisältö

Ihminen voi tukahduttaa itseluottamuksensa järjettömillä negatiivisilla ajatuksilla tai rakentaa itseluottamusta rationaalisilla myönteisillä ajatuksilla, kuten Sam Hornin teoksessa Concrete Confidence selitetään. Resilienssiäkin voi kehittää monella tapaa. Viestintätaitojaan rikastamalla, itsensä hallintaa opiskelemalla ja arvioimalla sekä omia vahvuuksia ja kykyjä vahvistamalla voi parantaa omaa resilienssiään. Resilienssi kehittyy siis itseluottamuksen kasvaessa.

Harjoitus tehdään ryhmässä, jossa ohjaaja selittää, mitä itseluottamuksen käsitteellä tarkoitetaan. Osallistujat keskustelevat kuudesta aihepiiristä ja vastaavat kysymyksiin. 

OHJEET HARJOITUKSEN TEKEMISEEN

Vaihe 1 

Ohjaaja kertoo itseluottamuksen käsitteestä. Itseluottamus ei ole mikään salaperäinen ominaisuus, joka toisilla on jo syntyessään ja toisilla ei, eikä se rakennu poikkeuksellisen menestyksen seurauksena. Itseluottamus on taito, jonka jokainen voi oppia. Laotsen sanoin: ”Tuhannen kilometrin matka alkaa yhdestä askeleesta.” Itseluottamus (confidence) koostuu kuudesta C:stä, jotka ovat communication skills (viestintätaidot), self-concept (itsetuntemus), competence (osaaminen), contribution (panoksen antaminen), control (hallinta) ja courage (rohkeus). 

Vaihe 2 

Osallistujille jaetaan tehtävämoniste Itseluottamus. Osallistujat käyvät monisteen läpi ohjaajan kanssa, joka selittää, mitä tukahduttajat ja rakentajat ovat. Tukahduttajat ovat järjettömiä negatiivisia ajatuksia ja rakentajat rationaalisia myönteisiä ajatuksia. Ohjaaja voi mainita, että samalla kun kriteereihin tutustutaan ryhmänä, jokainen voi kysyä hiljaa itseltään, onko hänellä kokemusta tukahduttajista tai rakentajista. Voidaan myös pohtia, missä tilanteissa tukahduttajat ja rakentajat esiintyvät. Keskustelun jälkeen osallistujat vastaavat monisteen kysymyksiin. Pääpaino on itseluottamusta lisäävien tapojen löytämisessä.

MONISTE: Itseluottamus - kuusi C:tä

Vaihe 3

Ne, jotka haluavat vielä lisätietoa itseluottamuksen käsitteestä, voivat tutustua ”itseluottamuksen ruukkuun” (self-confidence pot) täällä: http://www.thepositiveencourager.global/

Vaihe 4 

Ohjaaja päättää ohjauskerran kertomalla, miten itseluottamus ja resilienssi liittyvät toisiinsa.

 

Vinkkejä

Ohjattavat istuvat ringissä, jotta kaikki näkevät toisensa. Osanottajille on tärkeää muistuttaa, että vaitiolovelvollisuuden sääntö pätee tälläkin kerralla. 

Opetusmenetelmät 

Ohjaaja esittelee aiheen ja ohjaa ryhmätyötä ja keskustelua. 

Valmistautuminen 

Ohjaaja tutustuu tiivistelmään, oppimistuloksiin ja eri vaiheeseen ja

ottaa tarvittavan määrän kopioita Itseluottamus-monisteesta. 

 

Valmistautumisaika: 15–30 min 

bottom of page