CH-Q: kokonaisvaltainen uraohjausprosessi
Vaikutukset
Osallistujat
-
saavat selville omat kykynsä ja osaamisensa sekä sen, mitä arvoa näillä voi olla eri yhteyksissä (työ, vapaaehtoistyö, muu elämä)
-
saavat lisäpotkua kehittymiseensä
-
löytävät yhteyden osaamisensa ja normatiivisten kehysten, kuten yrityksen vision, päämäärän ja organisaation ja/tai tutkintojärjestelmien välillä
-
palaavat oman elämänsä perusarvoihin, mikä lisää heidän resilienssiään ja antaa mahdollisuuden ottaa osaamisen kehittämisen takaisin omiin käsiin
-
pääsevät tätä kautta lähemmäs tavoitteitaan ja unelmiaan.
Valmennuksen sisältö
CH-Q-valmennuksesta osallistujat saavat apua ja käytännön välineitä seuraavan siirron tekemiseen. CH-Q-valmennuksen aikana osallistujat kokoavat portfolion ja laativat toimintasuunnitelman. Jokainen laatii itselleen parhaiten sopivan portfolion, joka kuvastaa täsmällisimmin hänen henkilökohtaisia ominaisuuksiaan tietyssä toimintaympäristössä.
Toimintasuunnitelmaan osallistujat kirjaavat täsmälliset, välittömästi toteutettavissa olevat toimenpiteet, jotka vievät heitä lähemmäs tavoitteitaan. Valmennus toteutetaan pienryhmätyöskentelynä, ja omassa ryhmässään osallistujat samanaikaisesti valmentavat ja peilaavat toisiaan. Pienryhmätyöskentely 8–12 hengen ryhmissä on tärkeää, jotta osanottajat oppivat arvioimaan toisiaan ja antamaan palautetta. Samalla valmius itsearviointiin paranee, mikä lisää valmennuksen vaikutusten pysyvyyttä.
Valmennuksen käytännön toteutus
Vakiomuotoiseen valmennukseen kuuluu kuusi puolen päivän kokoontumiskertaa sekä suunnilleen yhtä monen tunnin edestä kotitehtäviä. Riippumaton arvioija arvioi portfoliot ja toimintasuunnitelmat ja myöntää todistukset, joista käy ilmi, että valmennuksen osanottaja kykenee hallitsemaan työuraan liittyvää osaamistaan kestävällä tavalla ja muuttamaan osaamisen toimenpiteiksi.
Prosessi
Valmennuksen tarkoituksena on toimia lähtökohtana osallistujien henkilökohtaiselle prosessille, joka tuottaa pysyviä vaikutuksia myös valmennuksen päätyttyä. Valmentajan tehtävänä on saattaa prosessi alkuun, seurata edistymistä ja toimia kumppanina.
Myönteinen lähtökohta
Jokaisella on taitoja ja osaamista, joita hyödynnetään palkkatyössä, vapaaehtoistyössä, harrastuksissa, yksityiselämässä tai opinnoissa.
CH-Q-menetelmän vahvuus piilee suureksi osaksi siinä, että se saa koko ryhmän kulkemaan samaa reittiä. Valmennuksessa jokainen on toisensa peili ja valmentaja. Samalla osallistujat oppivat myös valmentamaan itseään. Kun ryhmät kokoontuvat erisuuruisina ja vaihtelevissa kokoonpanoissa, muodostuu tila, jossa on runsaasti erilaisia näkökulmia, tavoitteita ja ratkaisuja sekä mahdollisuus suoraan ja epäsuoraan verkostoitumiseen.
Portfolio ja toimintasuunnitelma ovat valmennuksen tärkeimmät tuotokset, ja niiden arvioinnista vastaa ulkopuolinen arvioija. Portfolio on henkilökohtainen, ja osallistujan pitää kokea se omakseen. Portfoliossa muodostetaan järjestelmällinen yhteys taitojen ja osaamisen välille. Laaditun toimintasuunnitelman esitteleminen ryhmässä tekee suunnitelmasta konkreettisemman, ja toisten osallistujien palaute varmistaa, että esitetyt toimet myös toteutetaan.
CH-Q:hun liittyy myös kattava laadunvarmistusjärjestelmä, joka perustuu seuraaville periaatteille:
-
Jokainen CH-Q-valmentaja on suorittanut perustason ohjelman myös itse.
-
CH-Q-valmentajilta edellytetään sertifiointia.
-
Sertifiointi on kaikilla tasoilla riippumatonta.
-
Sertifiointin pohjana on aina perusteellinen arviointi, joka räätälöidään tason ja kohdeyleisön mukaan.
-
Alankomaissa sijaitseva CH-Q-säätiö arvioi kaikki CH-Q-ohjelmat.
-
CH-Q-säätiö valvoo valmennusten, valmentajien ja arviointien laatua.
CH-Q-menetelmän tarkoituksena on vahvistaa yhteyksiä nuorten ja aikuisten henkilökohtaisen ja ammatillisen kehittymisen välillä sekä lisätä heidän sosioekonomista integroitumistaan (työ)elämään. Kokonaistavoitteena on valmiuksien antaminen ura- ja elämänsuunnittelussa tarvittavan tiedon ja osaamisen hankkimiseen. Tämä edellyttää riittävää valmennusta ja ohjausta.
CH-Q:ssa hyödynnetään kokonaisvaltaista, alhaalta ylöspäin suuntautuvaa lähestymistapaa sekä menetelmien ja välineiden tasapainoista kokonaisuutta.
CH-Q:hun liittyy laaja, nelitasoinen tutkinto-ohjelma, joka on tarkoitettu sekä loppukäyttäjille (taso 1) että asiantuntijoille (tasot 2–4). Tutkinto-ohjelmasta puuttuu kymmenestä toimenpiteestä koostuvan prosessin vaihe 7 eli varsinainen tunnustaminen, mutta siihen kuuluu tunnustamiseen tähtäävä valmistelutyö.
Valmennuskonseptin perustana on kaikki uranhallintaan liittyvät kysymykset kattava laajapohjainen menetelmien ja välineiden kirjo. Niitä hyödyntämällä laaditaan portfolio ja arvio työssä kohdattavista tilanteista sekä jatkokehitysmahdollisuuksia ja uravaiheita koskeva toimintasuunnitelma. Ratkaisukeskeisissä oppimisprosesseissa keskitytään taitojen ja osaamisen tunnistamiseen, arviointiin ja tunnustamiseen. Prosessien tukena on nuorille ja aikuisille tarkoitettuja täydentäviä välineitä, esimerkiksi osaamiskansiot (portfoliot), pätevyyskansiot (viralliset ja epäviralliset todisteet pätevyydestä), hakemuskansiot sekä validointi- ja tunnustamismenettelyyn valmistautumista varten tarkoitetut erityisvälineet.
Konsepti on jo käytössä Alankomaissa, Itävallassa ja Luxemburgissa, ja sen käyttöönottoa suunnitellaan useissa muissakin maissa.
CH-Q on ainutlaatuinen urakehityksen tueksi tarkoitettu prosessi henkilöille, jotka haluavat selkeyttää työ- ja elämänuransa suuntaa tai etsiä kokonaan uusia polkuja. CH-Q:n mukaisen uran kehittämisvalmennuksen lähtökohtana on kokonaisvaltainen näkemys, joka kattaa kaiken – työn, perheen, harrastukset, kiinnostuksenkohteet, epävirallisen työkokemuksen ja kaikenlaisen hoivaamistyön. Osallistujat työskentelevät pareittain ja säännöllisesti vaihtuvissa suuremmissa ryhmissä ja pyrkivät määrittelemään omat vahvuutensa, valmiutensa ja uratavoitteensa. Samalla osallistujat saavat arvokasta tietoa itsestään ja työstävät konkreettista toimintasuunnitelmaa ja portfoliota, joiden avulla uratavoitteista tehdään totta. CH-Q:hun kuuluu myös eri kohderyhmille räätälöityä uravalmennusta. Tässä valmennusohjelmien laadulla ja valmentajien osaamisella on keskeinen merkitys.
CH-Q-valmennuksen pääpiirteet
CH-Q-valmennus koostuu yleensä kuudesta 3–4 tunnin tapaamiskerrasta. Valmennus toteutetaan 6–12 hengen pienryhmissä. Kotitehtävät vievät suurin piirtein saman ajan kuin ryhmätapaamiset eli noin 20 tuntia. Valmennus räätälöidään aina ryhmän tarpeiden ja heidän oman ympäristönsä mukaiseksi. Ryhmätapaamiset noudattavat seuraavaa yleistä kaavaa:
Tietoisuuden herättely /1. tapaamiskerta:
-
Johdatus aiemmin opitun tunnustamiseen; eettisten ja organisaation toimintaa koskevien sopimusten tekeminen
-
Osallistujien esittäytyminen toisilleen (pari- ja ryhmätehtävä)
-
Kuvatehtävä
-
Tilanteiden kuvaaminen
-
Yhteenveto, pohdinta ja kotitehtävät
Osaamisen tekeminen näkyväksi / 2. tapaamiskerta:
-
Elämänkaari
-
Siirtymät; portfoliotyöskentely alkaa
-
Toisen kuva minusta (90/180 asteen palaute)
-
Yhteenveto, pohdinta ja kotitehtävät
Osaamiselämänkerta / 3. tapaamiskerta:
-
Jonkun toisen kuva minusta (360 asteen palaute)
-
Työssä/opinnoissa/vapaa-ajalla saatujen kokemusten analysointi
-
Saavutukset ja palkitseminen
-
Päättäminen ja kotitehtävät
Systemaattinen itsearviointi / 4. tapaamiskerta:
-
Mitä osaaminen on?
-
Osaamisen kartoittaminen
-
Osaamisen jakaminen neljään tyyppiin
-
Päättäminen ja kotitehtävät
Oman osaamisen esittäminen / 5. tapaamiskerta:
-
Oman osaamisprofiilin validointi
-
Toimintakuvauksen/visuaalisen aineiston vertaaminen
-
Itsensä esittäminen/esittely
-
Palautteen antaminen (tarkennetaan, millaisesta palautteesta on kyse)
-
Päättäminen ja kotitehtävät
Tulevaisuudensuunnitelmat: Toimintasuunnitelma / 6. tapaamiskerta:
-
Osaamiselämänkerta/portfolio
-
Toimintasuunnitelma
-
Pohdinta
-
Puitteet
-
Yleisarviointi: ohjelman rakenne – tulokset, jatkuva kehitys