Ohjausprosessin kulku organisaatiossa
– esimerkkinä Islanti
Islannissa elinikäisen oppimisen keskusten uraohjaajat ottavat yhteyttä yrityksiin johdon tai henkilöstöpäälliköiden kautta ja järjestävät tapaamisen kohderyhmänsä eli vähän muodollista koulutusta saaneiden työntekijöiden kanssa.
Työpaikkaohjaus auttaa tavoittamaan mahdollisimman monta määriteltyyn kohderyhmään kuuluvaa siellä, missä he jo valmiiksi ovat, ja kertomaan heille koulutus- ja rahoitusmahdollisuuksista sekä ohjauksesta, jonka tavoitteena on aktiivinen osallistuminen elinikäiseen oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen (kohderyhmän motivoiminen ja tukeminen oman osaamisen kehittämisessä). Onnistuneen lopputuloksen kannalta on tärkeää, että ohjauksen perustana on luottamuksellinen ja tasa-arvoinen suhde.
Palvelun osa-alueet ovat:
-
Elinikäisten oppimisten keskusten ja niiden tarjoaman ohjauksen sekä osaamisen kehittämisen ja kehittämis- ja rahoitusmahdollisuuksien esittely kohderyhmälle. Esittely tehdään ryhmissä työpaikalla ja se kestää 20–40 minuuttia.
-
Haastatteluista ensimmäinen tehdään työpaikalla, ja se kestää 30–60 minuuttia. Lisää haastatteluita voidaan tehdä työpaikalla, jos työnantaja tämän sallii. Yksilöhaastattelut tehdään elinikäisen oppimisen keskuksessa.
-
Lähtökohta on strukturoitu, mutta epämuodollinen, ja ammattiyhdistysten edustajat auttavat tarvittaessa.
-
Kohderyhmälle tarjotaan mahdollisuutta yksilöhaastatteluihin, joista ensimmäinen järjestetään mahdollisuuksien mukaan työpaikalla ja muut joko työpaikalla tai elinikäisen oppimisen keskuksessa.
-
Palvelu on maksutonta ja puolueetonta.
Uraohjaajat hyödyntävät erilaisia ohjauksen välineitä, kuten kiinnostuksenkohteiden kartoitusta, arvotestiä ja CV:tä sekä Norman E. Amundsonin kehittämiä työkaluja, jotka on käännetty ja sovitettu Islannin olosuhteisiin. Näitä ovat esimerkiksi elämänpolun piirtäminen (turvaköysi), oman osaamisen tunnistaminen ja kirjaaminen muistiin (reppu, matkalaukku) sekä työttömänä tai joissakin tietyissä työelämän olosuhteissa koettujen esteiden tunnistaminen ja kirjaaminen muistiin (tiekartta). Lisäksi käytetään haastattelun tallentamiseen tarkoitettuja materiaaleja.
Menetelmästä on saatu erinomaisia kokemuksia etenkin silloin, kun kyseessä ovat työntekijät, joilla on muodollista koulutusta vähän tai ei ollenkaan. Ohjaaja tavoittaa kohderyhmään kuuluvat henkilöt turvallisessa ympäristössä työpaikalla, jossa he tuntevat olonsa kotoisaksi. Toisinaan on kuitenkin vaikeaa saada yritysten johdolta lupaa palvelun tarjoamiseen työpaikalla, sillä johto saattaa pelätä, että ohjaajat kannustavat työntekijöitä kouluttautumaan niin pitkälle, että he siirtyvät muihin töihin. On kuitenkin osoitettu, että vain pieni osa työntekijöistä harkitsee työpaikan vaihtoa, ja näissä harvoissa tapauksissa ratkaisu saattaa itse asiassa olla molempien osapuolten kannalta parempi.