top of page

Harjoitus: vitkastelu

Vitkastelu on käyttäytymismalli, jossa annetut tehtävät siirretään sivuun odottamaan.

 

Vitkastelu on tehtävän suorittamisen välttelyä. Tässä harjoituksessa ohjaaja esittelee ensin vitkastelun käsitteen ja rohkaisee sitten keskusteluun syistä, miksi vitkastelemme ja miten vitkastelua voisi välttää.

Oppimistulokset

 

Harjoituksen jälkeen osallistujat

  • ymmärtävät vitkastelun käsitteen

  • ovat oppineet, että he voivat hallita elämäänsä ja päästä eroon vitkastelusta

  • ovat oppineet, että virheet ovat osa elämää ja ne voivat avata silmät näkemään menestyksen mahdollisuuksia.

 

Harjoituksen sisältö

 

Vitkastelu voi johtaa syyllisyyden, riittämättömyyden ja masennuksen ja itsensä epäilemisen tunteisiin. Vitkastelulla on suurella todennäköisyydellä hyvin tuskalliset seuraukset. Se sotkee henkilökohtaisen ja akateemisen menestyksen, ja vitkastelijoilta puuttuukin usein myönteinen minäkuva. Itsekurin puute on tärkein vitkastelun ennusmerkki. Vitkastelun voittaminen on haasteellista ja se vaatii sekä rohkeutta että resilienssiä. Resilienssi on välttämätöntä vitkastelun välttämiselle, koska resilienssi on kyky selviytyä vaikeuksista ja palautua huolista ja kivusta.

OHJEET HARJOITUKSEN TEKEMISEEN

Vaihe 1

Ohjaaja esittelee aiheen vitkastelu. Hän aloittaa keskustelun kysymällä, onko käsite osallistujille tuttu. Hän voi selittää termiä sanomalla: ”Vitkastelu on käyttäytymismalli, jossa annetut tehtävät siirretään vain sivuun odottamaan. Vitkastelu on tehtävän suorittamisen välttelyä. Tämä voi johtaa syyllisyyden, riittämättömyyden, masennuksen ja itsensä epäilemisen tunteisiin. Vitkastelulla on suurella todennäköisyydellä hyvin tuskalliset seuraukset.” Ohjaaja kertoo eroista vitkastelun ja liiallisen työmäärän sekä perfektionismin ja virheiden tekemisen välillä. Vitkastelu on monisyinen ongelma, joka vaivaa etenkin perfektionismiin taipuvaisia. Pelko, ettei tulos olekaan täydellinen, voi herättää ylivoimaisia tunteita, jotka johtavat laajamittaiseen vitkasteluun. Asioiden lykkääminen aivan viime hetkeen on tuskallinen välttelytaktiikka, jota perfektionistit usein käyttävät. Ohjaaja muistuttaa ryhmälle, että virheet ovat osa elämää ja että epäonnistuminen voi johtaa henkilökohtaiseen kasvuun. 

Vaihe 2

Osallistujille annetaan monisteet Miksi opiskelijat vitkastelevat? ja Vitkastelun välttäminen (monisteiden sisältöä voi muokata työpaikkaympäristöön sopivammaksi). Ohjaaja käy läpi monisteiden asiat ja kannustaa keskusteluun kysymällä esimerkiksi: Oletko kokenut huonoa ajanhallintaa? Tunnetko jonkun, joka on ahdistunut? Ahdistutko itse joskus? Vitkastelusta voi päästä eroon tavoilla, joista kerrotaan monisteessa Näin pääset eroon vitkastelusta. Ohjaaja kehottaa osallistujia ensin keskustelemaan jostakin näistä tavoista ja sen jälkeen parityöskentelynä asettamaan itselleen tavoitteita. Näistä keskustellaan sen jälkeen koko ryhmän kesken. On tärkeää keskustella tavoitteista ja pyytää osallistujia asettamaan jokin tavoite lähitulevaisuudelle. Vetäjä voi pyytää osallistujia miettimään myös muita hyviä tapoja vähentää vitkastelua.

 

 

 

 

Vaihe 3

Ohjaaja pyytää osallistujia kertomaan muille tavoitteen, jonka he asettivat lähitulevaisuuteensa. Tämän jälkeen ohjaaja tekee yhteenvedon ja päättää tapaamiskerran.

 

Vinkkejä

Pienryhmässä työskenneltäessä voi olla hyödyksi istua ringissä, koska se rohkaisee vuorovaikutukseen ja keskusteluun.

 

Opetusmenetelmät

Ryhmätyöskentely: ohjaaja esittelee aiheen, ryhmäkeskustelu.

 

Valmistautuminen

Ohjaaja tutustuu yhteenvetoon, oppimistuloksiin ja harjoituksen vaiheisiin sekä valmistelee materiaalit.

 

Valmistautumisaika: 30 min

Lähteet / Tekijät: Birgisdóttir, B., Jónsdóttir, S. H., & Sigurðardóttir, A. (2004). WATCH Handbook for Facilitators when Assisting Learners in Groups. Reykjavík: Svansprent Listahaskoli Islands.

Vitkastelu -moniste (PDF)

bottom of page