top of page

Harjoitus: Osaamiskartoitus

Työpajat työntekijöille ja esimiehille

Työntekijöiden tämänhetkisiä ja organisaation tulevaisuudessa tarvitsemaa osaamista voidaan selvittää osaamiskartoitusten avulla. Osaamiskartoitus voidaan toteuttaa prosessina, jossa henkilöstö tarkastelee esimiehen johdolla tulevaisuuden tavoitteita ja niiden toteuttamiseksi tarvittavaa osaamista. Organisaatiolle prosessi tarjoaa arvokasta tietoa yksittäisten työntekijöiden nykyisestä osaamisesta ja mahdollisesta epäsuhdasta nykyisten ja vaadittavien taitojen välillä. Kartoituksen tulokset voivat parhaimmillaan muodostaa pohjan yksittäisten työntekijöiden, tiimien ja koko organisaation kehityssuunnitelmille.
 

Lähde: Oulun aikuiskoulutuskeskus

 

Oppimistulokset

Harjoituksen jälkeen osallistuja osaa 

  • tunnistaa ja kartoittaa omaa ja toisten työntekijöiden osaamista

  • tunnistaa ja kartoittaa työpaikan/yrityksen tulevia osaamistarpeita

  • kuvata jatkokehityksen edellyttämää osaamista

  • tehdä yhteistyötä yrityksen kanssa vastatessaan tunnistettuihin osaamisen kehittämistarpeisiin, jotka tulevat lähitulevaisuudessa ajankohtaisiksi.

Harjoituksen sisältö

 

Seuraavassa annetaan esimerkki menettelystä, jossa keskiössä on osaamisen johtaminen ja kartoittaminen. Kyse on työkalusta, jonka tarkoituksena on auttaa yrityksiä omien työntekijöiden osaamisen kartoittamisessa. Päätavoite on yrityksessä työskentelevien työntekijöiden ydinosaamisen tunnistaminen sekä avainhenkilöiden ja johdon tulevaisuutta koskevien näkemysten selvittäminen. Prosessissa kaikki työntekijät kutsutaan mukaan osaamiskartan laatimiseen. 

 

Osaamisen johtaminen on kaikkea sitä toimintaa työyhteisöissä, joka tähtää strategian edellyttämän osaamisen kehittämiseen, uudistamiseen ja hankkimiseen. Osaamisen johtaminen vaatii suunnittelua, määrittelyä, kehittämistä ja arviointia, jolloin yrityksen on kyettävä arvioimaan nykyistä tilaansa sekä selkiyttämään päämääriä, joihin tulevaisuudessa tähdätään. 

 

Organisaation tämänhetkistä ja tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista voidaan selvittää osaamiskartoitusten avulla. Osaamiskartoitus voidaan toteuttaa prosessina, jossa henkilöstö tarkastelee esimiehen johdolla tulevaisuuden tavoitteita ja niiden toteuttamiseksi tarvittavaa osaamista. Tämän jälkeen arvioidaan työntekijöiden nykyistä osaamistasoa suhteessa tulevaisuuden tarpeisiin. Osaamiskartoituksista saatavan tiedon avulla on mahdollista jäsentää ja suunnata yksittäisen työntekijän tai työyksikön osaamisen kehittämistä. Näin osaamisen kehittämisen toimenpiteet – esimerkiksi kouluttautuminen tai työkierto – eivät ole sattumanvaraisia, vaan todettuun tarpeeseen pohjautuvia ja työyhteisön toimintaa ja kilpailukykyä vahvistavia.  

 

Organisaatiot voivat toteuttaa osaamiskartoitukset itse tai palkata työhön organisaation ulkopuolisen tahon, esimerkiksi konsultin tai aikuiskoulutusorganisaation. Pienissä työyhteisöissä osaamiskartoitukset hoidetaan vähäisemmin järjestelyin, esim. Excel-taulukon tai Webropol-kyselyn avulla. Suuremmissa organisaatioissa on käytössä muuhun henkilöstö- ja osaamisen johtamiseen integroidut osaamiskartoitusjärjestelmät, esimerkiksi Suomessa Elbit HR ja Tanskassa SUM (Strategisk udvekling av medarbejdere).

Oman kokemuksemme mukaan työyhteisöt ovat yleensä kiinnostuneita osaamiskartoituksista osana osaamisen kehittämisen käytäntöjään, mutta systemaattiset prosessit osaamisen johtamiseen ja kehittämiseen puuttuvat vielä useasta työorganisaatiosta.

OHJEET HARJOITUKSEN TEKEMISEEN

 

Vaihe 1
Harjoituksessa on hyvä olla työntekijöiden ryhmä tai tiimi, joka toimii samassa työpaikassa samantyyppisissä tehtävissä. Opasta ja kannusta osallistujia pohtimaan ja keskustelemaan osaamisestaan yleisellä tasolla. Korosta, että työpajassa ei ole tarkoitus pohtia palkka- tai ulkoistamisasioita. Kerro osaamiskartoituksesta: mistä kartoittamisessa on kyse ja millaista hyötyä siitä on osallistujille myöhemmin. Osallistujien tehtävänä on ryhtyä pohtimaan ja erittelemään kaikkea työssä edellytettävää osaamista sekä tiimin yhteistä osaamista. Myös kätketty osaaminen tulee näkyväksi muulle organisaatiolle ja esimiehille. Seuraukset urakehitykselle ovat ilmeisiä.

 

Pyydä ryhmän jäseniä kirjaamaan yksin muistiin kaikki erilliset taitonsa. Yksi taito kirjoitetaan aina yhdelle tarralapulle. Lopuksi kaikilla on edessään kasa tarralappuja. Pyydä nyt osallistujia liimaamaan tarralaput seinälle. Ryhmän tehtävänä on muodostaa tarralapuista osaamiskartta. Kun kartta on valmis, pyydä osallistujia tarkastelemaan karttaa vielä kerran:

  • Onko tässä osuva määritelmä työssä tarvittavasta osaamisesta?

  • Onko vielä muuta osaamista, jota osallistujat käyttäisivät työssä, jos siihen tarjoutuisi mahdollisuus?

Pohtikaa yhdessä tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista. Usein asiantuntevat työntekijät ovat tarvittavasta osaamisesta paljon paremmin tietoisia kuin yrityksen johto!

 

Ohjaajan tehtävänä on kirjoittaa osaamiskartta muistiin ennen kuin tarralaput irrotetaan seinästä.

Vaihe 2
Järjestä työpaja yrityksen esimiehille ja johdolle eli niille, jotka vastaavat yrityksen strategiasta. Kartoita heidän näkemyksiään tulevaisuudesta (3–6 vuoden päähän) samanlaisella tarralapputekniikalla tai muulla osallistavalla menetelmällä (esimerkiksi tulevaisuuden muistelu tai oppimiskahvila). Millaista osaamista yritys tarvitsee menestyäkseen? Kirjoita muistiin visio ja sen edellyttämä erityisosaaminen.

Vaihe 3
Pyydä johtoa ja esimiehiä tarkastelemaan työntekijöiden laatimaa osaamiskarttaa.

Onko osaamiskartta kelvollinen? Puuttuuko siitä jotain? Yhdistä työntekijöiden laatima kartta

ja johdon laatima tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista kuvaava kartta. Onko kaikki tarpeellinen

osaaminen mukana?

Vaihe 4
Määritä yhdessä esimiesten kanssa, millä asteikolla (esimerkiksi 1–4 tai 1–5) osaamisalueet ja

yksittäiset taidot pisteytetään. Päätä, käytetäänkö välineenä Excel-taulukkoa, verkkokyselyä vai

muuta vastaavaa työkalua.

 

Vaihe 5
Pyydä työntekijöitä vastaamaan osaamiskartoituskyselyyn.

 

Vaihe 6

Pyydä esimiehiä tarkistamaan yksitellen jokaisen työntekijän osaamiskartta.

Vaihe 7

Suunnittele, millä tavalla tuloksia ryhdytään hyödyntämään yrityksessä. Osaamista yrityksessä

ryhdytään kehittämään esimerkiksi koulutussuunnittelun ja muiden osaamisen kehittämis-

menetelmien avulla.

bottom of page