top of page

harjoitus: uraporinaryhmä

Porinaryhmän tarkoituksena on kannustaa toimivampaan keskusteluun. Porinaryhmää voidaan hyödyntää monella tavalla, ja useimmiten porinaryhmä yhdistetään esimerkiksi esitykseen tai muihin tekniikoihin. Porinaryhmä tekee varsinaisen keskustelun pohjatyön. Tässä esitelty versio on ryhmäkeskustelumalli, jonka tarkoituksena on auttaa ihmisiä keskittymään omaan uraansa ja sitä kautta paikallisyhteisön kehittämiseen.

Lähde: Centrum för Flexibelt Lärande, Söderhamn, Ruotsi, sekä Ernest W. Brewer (1997) ”Proven ways to get your message across”.

Oppimistulokset

Harjoituksen jälkeen osallistuja osaa

  • ilmaista mielipiteensä käsiteltävistä aiheista

  • vaikuttaa urakehitykseen liittyviin ratkaisuihin ja ideoihin.

 

Harjoituksen sisältö

Porinaryhmä muodostetaan jakamalla koko ryhmä 2–15 hengen keskusteluryhmiksi, jotka keskustelevat samanaikaisesti tietyn aikaa annetusta kysymyksestä, haasteesta tai ongelmasta. Porinaryhmä muodostaa ympäristön, joka edistää riippumatonta kognitiivista ajattelua ryhmän jäsenten keskuudessa ja tukeutuu vähemmän vetäjävetoiseen ulkoaopetteluun.

Työpaikkaympäristössä porinaryhmän ajatuksena on, että jokainen työntekijä tuo keskustelupöytään omat tietonsa ja kokemuksensa ja auttaa toisiaan ryhmätyössä uraohjaajan tai ‑neuvojan avustuksella. Ryhmiin valitut henkilöt voivat olla tavallisia työntekijöitä, esimiehiä tai johdon edustajia keskusteltavaksi valitusta aihepiiristä riippuen. Kyse on eräänlaisesta vertaisneuvonnasta uraohjauksen asiantuntijan ohjauksessa.

OHJEITA HARJOITUKSEN TEKEMISEEN

Vaihe 1: Valmistautuminen

Valitaan keskustelunaiheeksi jokin urakehitykseen liittyvä kysymys/idea/ajatus. Se voi olla vaikkapa ”Miten osaamista voidaan kehittää nykyisessä työssä” tai ”Miten palvelutasoa voidaan parantaa” tai jotain siltä väliltä. Tärkeintä on, että kysymys/idea/ajatus sopii porinaryhmässä käsiteltäväksi. Sopiva idea/ajatus voidaan määritellä lyhyesti vaikkapa sellaiseksi, joka toisaalta sopii yleisesti keskusteltavaksi ja josta toisaalta ohjaaja pystyy todennäköisesti antamaan palautetta. Keskusteltava kysymys voidaan päättää etukäteen yleisten tarpeiden perusteella. Kaikki ryhmät voivat keskustella samasta kysymyksestä tai eri ryhmissä voidaan käsitellä eri kysymyksiä.

Vaihe 2: Toteutus

Ohjaaja esittelee kysymyksen/kysymykset, joista on tarkoitus keskustella 2–15 hengen ryhmissä. On hyvä rajata aihetta hieman, jotta keskustelusta tulee mielekästä, ja varata keskustelulle rajallinen aika, jotta keskustelijat eivät turhaudu.

A. Porinaryhmä alkaa lyhyellä esittelykierroksella.

B. Ryhmälle valitaan johtaja ja kirjuri (pienissä, 2–3 hengen ryhmissä näitä ei tarvita).

C. Ideasta/ajatuksesta sekä siitä annetusta palautteesta ryhdytään keskustelemaan. Kommentit kirjoitetaan muistiin. Ryhmän johtajan tehtävänä on huolehtia, että kaikki pääsevät kertomaan ajatuksistaan ja että viestintä on selkeää.

D. Ohjaaja voi siirtyä ryhmästä toiseen ja kuunnella keskustelua. Tarvittaessa hän esittää kysymyksiä, jotka rohkaisevat keskustelua tai tuovat keskustelun takaisin aiheeseen (ilman, että ohjaajan on puututtava keskustelun kulkuun).

E. Kun aikaa on jäljellä 1–2 minuuttia, ohjaaja ilmoittaa, että aika on melkein lopussa. Keskustelun jälkeen ryhmät kertovat havainnoistaan ja keskusteluryhmät hajaantuvat.

F. Tarvittaessa aiheesta keskustellaan vielä koko ryhmässä.

G. Ohjaaja tekee yhteenvedon keskusteluryhmien muistiinpanoista sekä koko ryhmässä käydystä keskustelusta. Havainnoista voidaan laatia tiivistelmä kysymyksen tai kysymysten jatkokäsittelyä varten. Tarvittaessa voidaan sopia uusi tapaaminen tai laatia toimintasuunnitelma. 

 

Vaihe 3: Jatkotoimet

Porinaryhmä kestää enintään 1,5 tuntia. Samaa kysymystä/ideaa/ajatusta voidaan vielä työstää jatkokehittämiseen keskittyvissä kokoontumisissa.  Ohjaajan ja kokoontumisista vastaavien on syytä muistaa, että kaikki porinaryhmässä sanottu ja kirjoitettu on luottamuksellista kulloisenkin aiheen ja asiayhteyden mukaan.

Lomake, jolla kerätään työnantajilta ja johdolta kysymyksiä/ideoita/ajatuksia porinaryhmässä keskusteltaviksi:

1. Kuka olet? Kerro lyhyesti viitekehyksestäsi.
2. Kuvaile idea/ajatus lyhyesti muutamalla rivillä.
3. Mihin tulokseen toivot porinaryhmällä päästävän?

Lomakkeet voidaan kerätä laatikkoon tai antaa kokoontumisen koordinaattorille (ohjaaja, henkilöstöhallinnon asiantuntija tai vastaava). Koordinaattori käy läpi esitetyt kysymykset ja valitsee niistä sopivat porinaryhmässä käsiteltäviksi.

 

Muista, ettet tuo julki mitään sellaista, mitä toiset eivät saisi kuulla!

bottom of page