top of page

MENTOROINTI JA VERTAISMENTOROINTI (verme)

Mentorointi on auttamis- ja oppimissuhde, jonka päämääränä on työntekijän urakehityksen tukeminen ja psykososiaalisen tuen tarjoaminen.

Vertaisryhmämentoroinnissa (Verme) työntekijät jakavat ja pohtivat kokemuksiaan, keskustelevat työssä kohtaamistaan ongelmista ja haasteista, kuuntelevat ja rohkaisevat toisiaan sekä oppivat sekä toisiltaan että yhdessä. 

Mentorina toimii yleensä kokenut ja työpaikan työtehtävät hyvin tunteva työntekijä, jonka tehtävänä on ohjata, opettaa ja olla roolimalli kokemattomammalle työntekijälle, aktorille. Mentorointisuhde solmitaan yleensä saman työyhteisön jäsenten välille ja se perustuu vapaaehtoisuuteen. Toisaalta työntekijä voi etsiä itse itselleen mentorin myös työorganisaationsa ulkopuolelta, ottaen näin vastuun omasta kehittymisestään ja urakehityksestään. 

Mentorointisuhteita on monenlaisia. Mentorointi voisi olla työpaikoilla yleisempääkin kuin mitä se tällä hetkellä on. Toisaalta yksittäisissä yrityksissä mentorointia on käytetty hiljaisen tiedon siirtämiseen, perehdyttämisen syventämisenä sekä mm. vanhempainvapaalta työhön palaavan työntekijän jännityksen ja epävarmuuden lieventämiseen sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen tueksi. 

Viime vuosien kehittämishankkeista Suomessa esimerkkinä mentoroinnista opetussektorilla on Osaava Verme ‑verkosto, joka toteuttaa ryhmämuotoista vertaisryhmämentorointia osaamisen ja hyvinvoinnin tueksi.

Osaava Verme on suunnattu erityisesti aloittaville opettajille ja sen tavoitteena on rakentaa opettajankoulutuksesta käynnistyvä elämänmittainen ammatillisen kehityksen jatkumo. Osaava Verme ‑mentorointi tapahtuu pienryhmissä, joissa mukana on sekä kokeneita että vähemmän kokeneita opetusalan ammattilaisia ja ryhmissä jaetaan osaamista ja kokemusta. Pienryhmiä toimii eri puolilla Suomea. 

Miten Verme toimii?

Verme-ryhmät kokoontuvat yleensä kerran kuukaudessa keskustelemaan työhön liittyvistä kysymyksistä. Verme-lähestymistavassa hyödynnetään konstruktivistista käsitystä oppimisesta, jossa lähtökohtana on, että tietomme perustuvat aiempiin tietoihimme, kokemuksiimme ja uskomuksiimme. Vertaiskeskustelut ovat siksi olennaisen tärkeässä osassa, kun pyrkimyksenä on luoda yhteistä ymmärrystä opettajan työstä.

VERTAISRYHMÄMENTOROINTI

Lisätietoa Osaava Verme -ryhmistä ja vertaisryhmämentoroinnista: http://www.osaavaverme.fi

Katso video vertaisryhmämentoroinnista!

bottom of page