Rahoitus on ohjauksessa keskeinen kysymys. Ohjaus voi olla työntekijöiden näkökulmasta miten merkityksellistä ja arvokasta tahansa, mutta taustalla on aina sama peruskysymys: miten ohjaustyö rahoitetaan?
Tässä työkalupakissa kuvattua ohjaustyötä voidaan rahoittaa usealla eri tavalla:
-
Maksajana on työnantajaorganisaatio (julkinen tai yksityinen taho tai yhdistys). Tässä tapauksessa rahoitus on järjestetty organisaation tai toimialan tasolla.
-
Maksajana on ammattijärjestö, jolloin rahoitus on yleensä toimialatasoista ja sidoksissa työnantajapuolen kanssa tehtyihin työehtosopimuksiin.
-
Maksajana on valtio tai ohjaus on valtion tukemaa. Tässä tapauksessa kustannukset liittyvät läheisesti aikuisopiskelijoiden tutkintoihin tai koulutusohjelmiin, ja ohjaustyö on osa koulutusohjelmaa. Tukea voidaan antaa myös verovähennysten muodossa.
-
Maksajana on hanke tai ohjaus saa tukea hankkeesta. Tässä tapauksessa kyse on yleensä ohjaustyön tilapäisestä tukemisesta Euroopan unionin tai kansallisen hankkeen kautta.
-
Maksajana on paikallinen elinkeinoyhtiö. Tässä tapauksessa rahoitus tulee kansallisista varoista tai Euroopan sosiaalirahastosta, ja rahoitus on tarkoitettu lähinnä yksilöiden työmarkkinaohjaukseen tai toimialojen välisen työvoiman liikkuvuuden tukemiseen.
-
Maksajana on henkilö itse. Yksityishenkilö voi esimerkiksi ottaa yhteyttä yksityiseen ohjausta tarjoavaan yritykseen tai saada ohjausta verkossa. Yksityishenkilö voi usein vähentää kulut osittain tai kokonaan verotuksessa.
kuka maksaa ohjauspalvelusta?
Oletko kiinnostunut tästä aiheesta ja haluat tietää lisää? Projektin "The Social Partners and vocational guidance for lower-paid workers" loppurartista voit lukea lisää: Dr Pamela Clayton, University of Glasgow. 2007. Linkki raporttiin.