top of page

Vaihe 2: Omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistaminen

Toisessa vaiheessa opetellaan tunnistamaan omia henkilökohtaisia ja työhön liittyviä vahvuuksia ja osaamista. Tässä vaiheessa tarjoutuu myös tilaisuus pohtia, mitä osaamista henkilö haluaisi kehittää.

Vaihe 1: Johdanto ja asioiden tiedostaminen

Ensimmäisessä vaiheessa esitellään aihe ja herkistytään tiedostamaan urasuunnitteluun liittyviä asioita. Keskiössä on motivaation löytyminen jatkuvalle kehittymiselle oman tilanteen tutkimisen ja henkilökohtaisten asioiden työstämisen kautta.

Työelämäohjauksen keskeinen tavoite on auttaa ohjattavaa hallitsemaan omaa urakehitystään sekä työelämän että henkilökohtaisen elämän näkökulmasta (uraohjaus). Työelämäohjauksen tarkoituksena on auttaa ohjattavia löytämään omat vahvuutensa ja pyrkimään määriteltyihin tavoitteisiin sekä tarjota motivaatiota ja tukea kehittymisprosessin aikana.

Ohjauksen kansainvälinen keskusjärjestö International Association of Educational and Vocational Guidance (IAEVG) on eritellyt ohjauksen tavoitteita seuraavasti:

Koulutus- ja ammattikontekstissa tehtävän ohjaustyön tavoitteena on auttaa aikuisia ja opiskelijoita henkilökohtaisessa oppimista ja työtä koskevassa päätöksenteossa.

 

Tähän päästään auttamalla ihmisiä

  • ymmärtämään ja arvostamaan kykyjään ja taitojaan

  • muodostamaan toimivia yhteyksiä toisiin ihmisiin

  • tutkimaan eri uravaihtoehtoja

  • laatimaan sopivia koulutus- ja urahallintasuunnitelmia

  • hankkimaan parempi ammattipätevyys kaikilla tasoilla

  • edistämään tyttöjen ja naisten yhtäläistä oikeutta osallistua koulutukseen ja työhön

  • integroitumaan tehokkaasti yhteiskuntaan ja työmarkkinoille.

Ryhmä- ja yksilötyöskentelyn menetelmiä

Käytännön työkaluja

IAEVG on myös laatinut ohjaajien osaamisprofiilin, johon kuuluvat seuraavat ydintaidot (lisätietoa on verkkosivustolla www.iaevg.net):

  • eettinen ja ammattimainen toiminta

  • johtajuus ja asianajajamainen asenne asiakkaiden oppimiseen, urakehitykseen ja henkilökohtaiseen elämään liittyvien huolien ratkaisussa

  • asiakkaiden kulttuurierojen tiedostaminen ja huomioon ottaminen

  • tietoisuus omista valmiuksista ja rajoituksista

  • kyky suunnitella, toteuttaa ja arvioida ohjaus- ja neuvontatyötä

  • yleissivistävään ja ammatilliseen koulutukseen sekä työllisyyteen liittyvien kehityssuuntausten sekä yhteiskunnallisten ja työmarkkina-asioiden tunteminen

  • toimiva viestintä kollegoiden kanssa.

 

Työelämäohjauksessa käsitellään työhön ja elämään liittyviä henkilökohtaisia kysymyksiä. Tästä syystä luottamus, luottamuksellisuus ja eettinen toiminta ovat olennaisen tärkeitä asioita ohjauksessa.

Työelämäohjauksessa tavoitteena on antaa ohjattavalle mahdollisuus selvittää, miten hän voi lisätä työhyvinvointiaan ja arvoaan työpaikalla. Ohjauspalveluiden tarjoajat tekevät tiivistä yhteistyötä työnantajan kanssa pyrkiessään tunnistamaan ja kehittämään työntekijöiden osaamista. Tavoitteena on lisätä työtyytyväisyyttä sovittamalla yhteen yrityksessä olevan osaamisen ja työtehtävät. Tällä vuorostaan voidaan parantaa tarjottavien palveluiden ja/tai tuotteiden laatua.

Tämä luku on jaettu kolmeen osaan, joissa keskitytään ohjausprosessin eri vaiheisiin. Osaamisen kehittämisestä työpaikalla saadaan tehokkaimmin tulokset järjestämällä ja toteuttamalla koko prosessi. Yksittäisiä harjoituksia voidaan kuitenkin käyttää työssä monenlaisissa asiayhteyksissä. Tässä esitetyt harjoitukset ovat esimerkkejä, joita voidaan mukauttaa eri tilanteita vastaaviksi.

Anchor 1

Vaihe 3: Seuraavista askeleista päättäminen

Kolmannessa vaiheessa tutustutaan jatkuvan kehittymisen mahdollisuuksiin, eritellään tavoitteita ja päätetään, miten edetään tästä eteenpäin.

TARVITSETKO LISÄÄ TYÖKALUJA? 

Tutustu tähän romanialaiseen lähteeseen: CAREER COUNSELLING COMPENDIUM OF METHODS AND TECHNIQUES.

Edited by Mihai JIGĂU, Bucharest, 2007. Copyright © Institute of Educational Sciences, Euroguidance – Romania.

työkaluja ohjaukseen

Kutsumuskartta (harjoitus)
bottom of page