top of page

AIEMMIN OPITUN TUNNUSTAMINEN ISLANNISSA

Islannissa on vuodesta 2004 lähtien työstetty kansallista strategiaa, jonka keskipisteessä ovat vähän muodollista koulutusta saaneet henkilöt. Ensimmäisessä vaiheessa on käynnistetty pilottihankkeita, joissa on keskitytty työssä saadun osaamisen tunnustamiseen. Tarkoituksena on ollut lyhentää toisen asteen koulutuksen virallisiin opetussuunnitelmiin perustuvia opintopolkuja. Kansallista strategiaa koordinoi koulutuksen palvelukeskus (Fræðslumiðstöð atvinnulífsins, engl. Education and Training Service Centre) yhteistyössä opetus-, tiede- ja kulttuuriministeriön, elinikäisten oppimisen keskusten sekä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Koulutuksen palvelukeskuksen toimintaa ohjaa opetus-, tiede- ja kulttuuriministeriön kanssa tehty palvelusopimus, ja palvelukeskus hallinnoi aikuiskoulutuksen koulutusrahastoa. Palvelukeskuksen tärkeimpiä tehtäviä ovat aiemmin opitun tunnustamisen kehittämisen koordinointi sekä tunnustamisesta vastaavien henkilöiden kouluttaminen. Aiemmin opitun tunnustamisjärjestelmän kehittäminen kohderyhmää (henkilöt, joilla on vähän muodollista koulutusta ja joilta puuttuu toisen asteen tutkintotodistus) varten aloitettiin vuonna 2004. Koulutuksen palvelukeskus johti työtä yhteistyössä sidosryhmien (työmarkkinaosapuolten) kanssa. Vuosina 2004–2006 toteutettiin ensimmäiset pilottihankkeet ja laadittiin aiemmin opitun tunnustamisprosessin malli, josta tehtiin myös sidosryhmille tarkoitettu esite. Vuonna 2007 hanke alkoi saada rahoitusta valtion talousarviosta koulutuksen palvelukeskuksen kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Tämän jälkeen on toteutettu usealla eri toimialalla hankkeita, joissa painopisteenä on ollut aiemmin opitun tunnustamisen hyödyntäminen toisen asteen tutkintopolkujen lyhentämisessä. Samalla on kehitetty tiettyjen työtehtävien pätevyyskriteereitä vastaavia tunnustamisprosesseja. Oikeus aiemmin opitun tunnustamiseen ja uraohjaukseen on kirjattu myös vuoden 2010 aikuiskoulutuslakiin. Vuonna 2011 annetussa asetuksessa kuvataan tarkasti tunnustamisprosessi ja korostetaan yhteistyötä ja laadunvarmistusta. Vuonna 2012 kohderyhmälle oli avattu jo 32 aiemmin opitun tunnustamispolkua.

Koulutuksen palvelukeskuksen yhteistyökumppaneina on 14 eri puolilla Islantia sijaitsevaa elinikäisen oppimisen keskusta, jotka tuottavat kohderyhmälle aiemmin opitun tunnustamista ja muita palveluita. Palvelukeskus koordinoi alan kehittämistyötä, tukee palvelua tarjoavia tahoja ja valvoo laatukysymyksiä ja tuloksia.

Islannin aiemmin opitun tunnustamisprosessi muodostuu seuraavista vaiheista:

  • Esityöt

  • Tiedot ja niiden seulonta

  • Portfolio ja itsearviointi

  • Arviointi (ja tarvittaessa todentaminen)

  • Validointi

  • Jatkotoimet ja osaamisen kehittäminen edelleen

 

Islannin työvoimavirasto on kuluneen vuosikymmenen aikana panostanut työttömille tarkoitettuun uraohjaukseen, jossa tavoitteena on (rekisteröinnin jälkeen) laatia kaikille taitojen tarkastukseen painottuva työnhakusuunnitelma. Useimmissa tapauksissa uraohjaajat tarkastelevat palveluitansa käyttävien henkilöiden osaamista ja vahvuuksia portfolion tai CV:n perusteella. Koska aiemmin opitun tunnustamisprosessi on tarkasti määritelty aikuiskoulutuslaissa ja vuoden 2011 asetuksessa, osaamisen tarkastelua ei voi nimittää tunnustamiseksi, ellei koko prosessia käydä läpi.

Uraneuvoja tai ‑ohjaaja on henkilön apuna ja tukena koko tunnustamisprosessin ajan. Palveluiden käyttäjät eli prosessin läpikäyneet henkilöt pitävät tätä tärkeänä osana prosessia.

Lisätietoa aiheesta antaa koulutuksen palvelukeskus: www.frae.is

bottom of page