top of page

Ruotsissa on vuodesta 2003 saakka ollut käytössä virallinen, hallituksen hyväksymä tunnustamisen määritelmä: ”Tunnustaminen on prosessi, johon kuuluu henkilön tietojen ja taitojen jäsennelty arviointi, arvostaminen, dokumentointi ja validointi riippumatta siitä, miten nämä tiedot ja taidot on hankittu.”

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen


Tosiasiallista osaamista on se, mitä henkilö on oppinut. Oppiminen on voinut olla muodollista opiskelua (esimerkiksi toiseen asteen koulutuksessa tai korkeakoulutuksessa), nonformaalia oppimista (esimerkiksi vapaa-ajalla suoritettuja kursseja) tai arkioppimista (esimerkiksi töissä tai arjessa opittuja taitoja). Tosiasiallisen osaamisen tunnustamisen jälkeen osaamisesta voidaan myöntää esimerkiksi (tutkinto)todistus tai arvio.
 
Ulkomaisten todistusten ja tutkintotodistusten tunnustaminen


Ulkomaisen todistuksen tunnustaminen edellyttää toisessa maassa myönnetyn todistuksen, tutkintotodistuksen tai arvion muuntamista Ruotsin olosuhteita vastaavaan muotoon. Tätä varten ulkomailla suoritettua koulutusta on arvioitava tarkemmin.
 
Tunnustamista tekevät tahot


Tunnustamista tekevät Ruotsissa useat eri tahot. Aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista ja ulkomailla suoritetun koulutuksen arviointia tekevien tahojen lisäksi ovat ohjaus- ja neuvontatyötä tekevät tahot. Työelämäohjaukseen liittyvissä tarpeissa kannattaa kääntyä ensisijaisesti työelämä- ja uraohjaajien tai valtiollisten ohjaustahojen puoleen. Vastuu varsinaisesta arvioinnista on yleensä ammattipätevyyden arvioijilla, toimialajärjestöillä ja yksityisillä ja julkisilla oppilaitoksilla. Ulkomailla suoritetun koulutuksen arvioinnista vastaavat viranomaiset.

Lisätietoa aiheesta on osoitteessa www.valideringsinfo.se.

Aiemmin opitun tunnustaminen Ruotsissa

bottom of page