Undersökning: Motståndskraft - Självbedömning
Forskning visar att människor som med självförtroende tror på sina förmågor kan mer konsekvent övervinna utmaningar och har mindre problem med ångest och depression samt är mer framgångsrika inom utbildning och i yrkeslivet.
Genom att träna sin motståndskraft, kan man få viktiga färdigheter som stresshantering, resurssökande, flexibilitet och förmåga att möta framtiden på ett positivt sätt. Träning hjälper dem att utöka sin förmåga att agera, se sig själva som självständiga och förverkliga sina personliga och professionella ambitioner. Denna undersökning ger en översikt för den enskilde på faktorer som påverkar det sätt han/hon klarar sin nuvarande situation. Den ställer frågan "Hur motståndskraftig är du"?
Källa: Resilience – a key skill for education and job (Erasmus project).
www.resilience-project.eu
Lärandemål
Vid slutet av deltagarna i undersökningen kommer att kunna:
-
Utforska faktorer som påverkar deras nuvarande situation när det gäller motståndskraft
-
Identifiera delar att arbeta med för att öka motståndskraften
Om undersökningen
Självutvärderingsformuläret består av 21 frågor - 3 för var och en av de sju kategorierna eller utvecklingsområden i rutan (se projektets hemsida).
De sju kategorierna är:
-
uppfattning
-
få grepp om sitt liv
-
skapa relationer
-
acceptans och optimistiska tänkande (förtroende för framtiden)
-
orientering om lösningar och mål
-
hälsosam livsstil
-
självständighet
Instruktioner
Självvärderingen kan genomföras på olika sätt:
-
Deltagare i vuxenutbildning kan använda den under motståndskraftsutbildning för självutvärdering. Du kan ge den till din grupp i alla stadier av utbildningen: som en introduktion till ämnet, i kombination med en eller flera övningar eller i slutet av kursen. Den har också visat sig vara användbar som en utvärderingsverktyg genom att använda den i början av en kurs och igen i slutet (status före och efter träningen).
-
Utbildare kan be sina deltagare att fylla i frågeformuläret i början av ett träningspass att ta reda på mer om gruppens särskilda behov och väljer övningar därefter.
-
I handledning kan den användas som ett processrelaterat instrument. Varje uttalande är en viktig motståndskraftselement som kan behandlas individuellt.
-
För att ge dig en uppfattning om var du står just nu, rekommenderar vi att ta självutvärderingstestet själv innan du ger den till dina deltagare, klienter eller patienter.
Meddelanden till deltagarna: Om du upptäcker att du har ett behov av utveckling eller utbildning i en av kategorierna, kan du hitta övningar för detta specifika fokusområde i rutan på projektets hemsida:
http: //www.resilience-project.eu /index.php?id=4&L=10
Undersökningen (och andra användbara verktyg som är kopplade till ökad motståndskraft) kan hittas på projektets webbplats: http://www.resilience-project.eu/uploads/media/self_evaluation_en.pdf