top of page
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon

Undersökning: Index på arbetsförmåga

Inom arbetslivet måste den anställde (och även dennes arbetsgivare) hantera allt snabbare förändringar i samhället, ekonomi, teknik, med ökande arbetsbelastning och komplexitet, åldrande, omplaceringar, med upp-eller-ut, etc. I vilken utsträckning en anställd kan hantera alla dessa förändringar och stress beror mycket på dennes arbetsförmåga, har han/hon, genom att titta på hans förflutna och nuvarande situation, förmågan att klara av sin karriärutveckling. Det är viktig information för den anställde och även för den vägledare som följer den anställde.

 

Lärandemål

 Vid slutet av övningen kommer deltagarna att kunna:

  • Beskriva statur på sin egen arbetsförmåga

  • Analysera och diskutera eventuella hinder (om identifierade) med en vägledare eller lämplig specialist via remiss

  • Identifiera hanteringsstrategier för fortsatt yrkesutveckling

 

Om övningen

Ett verktyg för ganska tillförlitlig mätning av arbetsförmågan hos en person är Work Ability Index (WAI). Den mäts med ett frågeformulär som är tillgänglig i långt och kort utförande.  Att fylla i enkäten tar 10-30 minuter. Diskussionen beror efteråt om resultatet av enkäten och av målet med att använda detta verktyg.

 

Detta Work Ability Index (WAI) är ett frågeformulär utvecklat i Finland för att bedöma arbetsförmågan. Genom att använda WAI enkäten gör den enskilde arbetstagaren en bedömning av sin arbetsförmåga. Detta visar sig vara en god indikator för en persons anställbarhet nu och i framtiden. Baserat på utfallet kan den anställde, tillsammans med andra yrkesgrupper, såsom vägledare, terapeuter, osv, vidta konkreta åtgärder för att upprätthålla och förbättra användbarheten. Även specifika frågor och svar från enkäten skulle kunna användas för självreflektion och nytänkande om framtida möjligheter till arbete.

 

Arbetsförmåga har en stark relation till den typ av arbete man utför men också till sina värderingar, kompetens och hälsa. Dessa faktorer återspeglas i enkäten. Svaren på frågorna ger poäng: ju högre, desto bättre arbetsförmåga.
WAI mäter på individnivå, men resultaten kan också användas på grupp- och organisationsnivå.

Delar som omfattas av Index för arbetsförmåga:

 

 

  1. Nuvarande arbetsförmåga jämfört med ens bästa i yrkeslivet

  2. Arbetsförmåga i förhållande till kraven på jobbet för individen

  3. Antal aktuella sjukdomar/begränsningar diagnostiserade av läkare

  4. Uppskattad nedsättning av arbetsförmåga på grund av sjukdomar

  5. Sjukfrånvaron under det senaste året

  6. Egen prognos av arbetsförmågan två år från och med nu

  7. Mentala resurser (avser arbetstagarens liv i allmänhet, både på jobbet och på fritiden)

 

Förutom för personligt bruk, kan informationen som kommer ut av denna enkät också användas (genom att sätta informationen av alla anställda tillsammans, företrädesvis anonymt) av projektledaren och/ eller på företagsnivå för att vidta lämpliga åtgärder för att förbättra arbetsförmågan.

Instruktioner

 

Steg 1

Vägledaren måste vara lyhörd för den enskildes fysiska och psykiska situation. Det kan hända under en väglednings session att någon inte kan arbeta med som syftar till självskattning och planering av kompetensutveckling för han/hon har fysiska eller psykiska hinder. Arbetsförmågeindex kan införas för personer som kanske vill utforska hur de klarar av arbetslivet. Det kan också införas för grupper, där individer gör undersökningen själva och sen bestämma om de vill diskutera det med vägledare.

 

Steg 2

Om resultaten av den enskilde avslöjar att den enskilde behöver hjälp med sin situation, behöver vägledaren diskutera det på ett taktfullt sätt och hjälpa till med att kontakta lämpliga specialister vid behov eller hur man närmar sig frågan med arbetsgivaren.

Nästa Verktyg

Tidigare verktyg

Tillbaka

bottom of page