top of page

Nästa Verktyg

Tidigare Verktyg

Tillbaka

Övning: Framtida minnesbilder

Att orientera sig mot framtiden, hopp och optimism är grundpelarna i en individs fysiska, psykiska och sociala välfärd. De är resurser som upprätthåller våra liv.

 

Denna övning fokuserar på framtiden och ger därmed en bra utgångspunkt för en diskussion om karriärutveckling. Övningen kan utföras i grupp eller individuellt.

Framtida minnesbilder är en metod för så kallade dialogmetoder för eftertanke. I Finland används de allmänt i olika vägledningssammanhang, även i komplicerade situationer, där det behövs multiprofessionellt samarbete.

 

Lärandemål

Vid slutet av tränings förväntas deltagarna:

  • Kunna tänka positivt om sin framtida karriär och karriärutveckling

  • Ha lärt sig vad man bör göra själv för att få saker att hända

  • Förstå sina karriärmål

 

Om övningen

Den här övningen kommer att hjälpa klienten att tänka positiva tankar om sin framtid, framtida karriär och karriärutveckling. Klienten fokuserar på att se framtiden som positiv och uppfatta vägen till den önskvärda framtiden och den framtida utvecklingen: vad har han/hon måste göra själv att få saker att hända?

Instruktioner

Du kan antingen göra detta individuellt, skriftligt eller muntligt. Om du arbetar med en grupp, är detta en bra övning att göra muntligt.

 

Den skriftliga frågan/frågan för alla deltagare i en grupp:

 

Välj en lämplig tidpunkt härifrån och framåt för dig. Ett år, två år, tre år? Låt oss föreställa oss att allt är bra.

a) Hur är det för dig, när det är bra?

b) Varifrån/från vem fick du stöd och styrka? Vilken typ av stöd eller styrka fick du?

c) Du har varit i en situation där (yrkesvägledaren kommer att välja lämplig situation) du kände att det var svårt att göra ett yrkesval/kände att det var stressigt att arbeta etc. Hur gjorde du för att lösa denna situation?

 

Klienten skriver ner sin inbillade historia, hur hans/hennes liv är i det ögonblicket en gång i framtiden. Om detta diskuteras i grupp, svarar varje deltagare en uppsättning frågor (a-c) i taget.

 

Alternativ övning: ett vykort till mormor

"Skriv ett brev/vykort till din mormor, där du berätta var du arbetar för tillfället, vilka dina bästa kompetenser är och vad ska du göra om 3-5 år." Varje deltagare läser kortet högt till gruppen. Gruppen kommer att ställa fokuserade frågor.

 

Alternativ träning: en födelsedagstext

Födelsedag texter kan användas exempelvis för att börja förstå sina karriärmål. I texten utforskar deltagaren sin framtid genom att skriva en födelsedagtext om sig själv som han/hon hoppas kommer att skrivas av andra när han/ hon fyller 50 eller 60 år (åldern väljs av yrkesvägledaren som vet åldrarna på deltagarna). Uppgiften: "Vanligtvis består texter skrivna för en speciell dag av en bred beskrivning av personens karriär och kortare beskrivningar av ansvarspositioner, hobbies/intressen och familj. Hur skulle du vilja föreställa dig livet vid 50 eller 60 års ålder. Vilken typ av liv har du levt så lång? "

I Finland används denna metod ofta i olika sammanhang av klientarbete inom ungdomsarbete, socialt arbete, hälsovård, utbildning, rådgivning etc. Denna metod används ofta i komplicerade situationer, där det behövs multiprofessionellt samarbete.

Syftet med övningen är att skapa klarhet och samordning i multiprofessionellt samarbete samt styrkor och trovärdig optimism för klienten. Det finns en del forskning om denna metod också. Här är några källor - mestadels på finska - att lära sig mer om "framtida minnen" eller "komma ihåg min framtid":

bottom of page