Mentorskap och internt mentorskap i grupp
Mentorskap innebär stöd och relation i lärandet som syftar till att stödja en anställds karriärutveckling och att erbjuda psykologiskt och socialt stöd.
Internt mentorskap i grupp är en aktivitet där de anställda delar och reflekterar över sina erfarenheter, diskuterar problem och utmaningar som de möter i sitt arbete, lyssnar på och uppmuntrar varandra, lär av varandra och lär tillsammans.
En mentor är vanligtvis en erfaren medarbetare som känner till uppgifter i organisationen väl. En mentors uppgift är att lära en mindre erfaren anställd (adept), ge vägledning och fungera som en förebild. Ett mentorskap brukar upprättas mellan medlemmar av samma organisation och bör inledas på frivillig basis.
Å andra sidan kan de anställda också hitta mentorer utanför sin organisation och ta ansvar för sin egen personliga förkovran och karriärutveckling.
Det finns många typer av mentorskap. På arbetsplatser skulle mentorskap kunna vara vanligare än det är nu. Å andra sidan, har enskilda företag sysselsatt infört mentorskap för att överföra tyst kunskap, stärka introduktionen av nya medarbetare, bidra till att lindra spänningen och osäkerhet hos anställda som återvänder från föräldraledighet eller annan bortavaro och stödja en balans i livet mellan arbete och det privata.
I Finland finns exempel på mentorskap inom utbildningssektorn i samband med nyliga utvecklingsprojekt exempelvis Osaava Verme-nätverket som erbjuder internt mentorskap i grupp för att stödja kompetensutveckling och välbefinnande i arbetet.
Osaava Verme-nätverket riktar sig särskilt till lärare i början av sin karriär, och har som mål att bygga en ständigt pågående, livslång kompetensutveckling som börjar med lärarfortbildning. Osaava Verme mentorskap sker i små grupper där kompetens och erfarenhet delas mellan medlemmarna, som inkluderar både erfarna och mindre erfarna pedagoger. Det finns små grupper över hela Finland.
Hur fungerar internt mentorskap i grupp?
Interna mentorskapsgrupper träffas vanligtvis en gång i månaden för att diskutera arbetsrelaterade frågor. Dess strategi bygger på konstruktivistisk syn på lärande som hävdar att vi bygger vår kunskap baserad på våra tidigare kunskaper, erfarenheter och övertygelser. Interna gruppdiskussioner är därför en viktig del i att skapa gemensam förståelse av lärares arbete.
FINLAND: PGM
Mer om Osaava Verme och PGM: http://www.osaavaverme.fi/eng
Se video om PGM!