top of page

Kamratvägledning på arbetsplatsen

Vägledning på arbetsplatsen kan också ges genom kamratstöd.

Studievägledare ökar medvetenheten bland kollegor om vuxenutbildningsvägar och uppmuntrar dem att ansöka om yrkesutbildning eller annan utbildning som förbättrar deras yrkesskicklighet. Verksamhetsområdet för så kallade kamratvägledare på arbetsplatsen är en enskild organisation eller en fackavdelning. Kamratvägledare är frivilliga fackföreningsmän.

 

I åtminstone tre olika projekt som genomförs i Finland, har syftet varit att utbilda kamratvägledare på arbetsplatser.

  • År 2002-2004 utbildades arbetsplatsvägledare som skulle informera sina arbetskamrater i alternativ för vuxenutbildning inom ramen för ett projekt kallat Life Long Learning Animators.

  • År 2003 inleddes ett treårigt Kunskapslyft för att höja utbildningsnivån bland vuxna. Inom ramen för programmet, utbildade den fackliga organisationen SAK och dess medlemsförbund kompetensvägledare rådgivare, vars uppgift var att öka medvetenheten bland sina kollegor om utbildningar och uppmuntra dem att reflektera över sina egna färdigheter och kompetensutvecklingsbehov. Uppgifterna för en kompetens rådgivare måste utföras utöver andra arbetsuppgifter, utan särskild ersättning.

  • År 2010-2013 erbjöds utbildning för arbetsplatsrådgivare i ett projekt som kallades OpinVerkko - koulutusneuvojat Työelämän, som gav kamratstöd för kollegor i deras kompetensutvecklingsbehov.

  •  

FINLAND
Danmark

Intervjuare: Yrkesvägledaren Teea Oja, OAKK Finland

Intervjuad: Lene Rosfort, anställd vid 3F Kastrup, Danmark

Möte på 3F Kastrup mars 2014.

 

Teea: Lene, berätta om 3F Kastrup?

Lene: 3F Kastrup är en fackförening. Vårt kontor ligger nära Kastrup (Köpenhamn). Fackliga medlemmar är anställda vid flygplatsen, avfallshanteringen eller renoveringföretag. Förbundet har cirka 4.600 medlemmar.

 

Teea: På vilket sätt är du inblandad i vägledning på arbetsplatsen?

 

Lene: Facket valde ut 32 aktiva medlemmar och utbildade dem som pedagogiska ambassadörer på 18 arbetsplatser. Uppgiften att hitta utbildningsambassadörer bland fackföreningsmedlemmar för varje arbetsplats har nyligen blivit en av förtroendemännens skyldigheter. När tillräckligt många nya ambassadörer har hittats, anordnar förbundet en tredagars utbildning för dem.

 

Teea: Kan du berätta om utbildningen av utbildnings ambassadörer?

 

Lene: Utbildningen omfattar tre intensiva dagar av information och olika uppgifter om följande ämnen:

  • Det danska utbildningssystemet

  • Utbildningsvägar för ungdomar

  • Yrkesutbildning och vuxenutbildning, AMU kurser

  • Hur du kan hjälpa medarbetare med dyslexi

  • Invandrares utmaningar i utbildning

  • Hur man skall finansiera kurser och studier och hur man ansöker om finansiering

  • Kommunikation, interaktion, tala och förhandlingsteknik.

 

Två av ambassadörerna är specialiserade på dyslexi och andra inlärningssvårigheter. Ambassadörerna har en egen e-postlista genom vilken facket skickar månatlig information om kommande evenemang och kurser. Ambassadörerna har också varandras telefonnummer och träffas en gång eller två gånger per år.

 

Teea: Arbetar ambassadörerna på frivillig basis?

 

Lene: Varje utbildningsambassadör kan avsätta ungefär två timmar i veckan för rådgivning och vägledning för arbetsplatsens fackmedlemmar.

 

Teea: Vad gör ambassadörer faktiskt gör på arbetsplatsen?

 

Lene: En viktig roll för ambassadörerna på arbetsplatsen är att informera och inspirera medarbetare, hjälpa dem att hitta lämpliga kurser och utbildning, hjälpa dem framåt i deras karriär och uppmuntra dem att delta i kurser. Arbetsplatsvägledning gäller inte bara kurser och utbildningar som är direkt relaterade till arbetarnas uppgifter, men också mer informella sådana såsom matlagning och trädgårdsarbete. Det senare kan ge en välbehövlig paus från arbetet när någon riskerar utbrändhet.

 

Jag besöker också till arbetsplatser själv och sätter upp vägledningshörnor tillsammans med utbildningsambassadörerna. Vi sprider goda nyheter till de anställda. Vägledningstjänster är mycket efterfrågade, eftersom många av medlemmarna i 3F Kastrup är outbildade och inte har en yrkesexamen. Vägledningen innebär ofta mycket praktisk hjälp till arbetstagare att söka efter lämpliga kurser och tillhandahålla information om finansieringsalternativ. Vägledningen ges alltid direkt till arbetarna, som sedan går att se sin chef med en personligt utarbetad utbildningsplan. 

bottom of page