top of page

Arbetslivsvägledning

Arbetslivsvägledning härrör till uppfattningen att vi människor inte har separata arbetsliv och personliga liv - de är alla delar av vårt, hela, liv. Dessa delar av vårt liv påverkar varandra, återspeglar positiva saker i vårt liv samt de utmaningar vi står inför. Således avser arbetslivsvägledning all vägledning och rådgivning som erbjuds på arbetsplatsen.

 

Vägledning

Hjälp för individer att göra val om utbildning och sysselsättning. (http://www.elgpn.eu/publications/browse-by-language/english/elgpn-tools-no.-2-llg-glossary/ ELGPN VERKTYG - Ordlista )

 

Yrkesvägledning

En rad aktiviteter som gör det möjligt för medborgare i alla åldrar, att vid någon tidpunkt i deras liv, identifiera sina färdigheter, kompetens och intressen; att fatta meningsfulla beslut om utbildning och yrkesval; och att hantera sina individuella vägar i livet beträffande lärande, arbete och i andra sammanhang där denna kapacitet och kompetens utvecklas och/eller används. (http://www.elgpn.eu/publications/browse-by-language/english/elgpn-tools-no.-2-llg-glossary/ ELGPN VERKTYG - Ordlista )

 

Kompetens

En förmåga som sträcker sig utanför innehav av kunskaper och färdigheter. Det omfattar: 1) kognitiv kompetens; 2) funktionell kompetens; 3) personlig kompetens; och 4) etisk kompetens (www.cedefop.gr: "EU kunskapssystem för livslångt lärande")

 

Informellt lärande

Att lära som en följd av dagliga aktiviteter i samband med arbete, familj eller fritid. Det är inte organiserat eller strukturerat (vad gäller mål, tid eller inlärningsstöd). Informellt lärande är i de flesta fall oavsiktligt från elevens perspektiv. Det leder normalt sett inte till certifiering. (Www.cedefop.gr: "EU kunskapssystem för livslångt lärande")

 

Kunskapssamhället

Ett samhälle som skapar, delar och använder kunskap för välstånd och välbefinnande för dess folk. (www.digitalstrategy.govt.nz/Media-Centre/Glossary-of-Key-Terms)

 

Resultat av lärande

Beskrivningar vad en inlärare vet, förstår och kan göra när en lärandeprocess avslutats, som definieras i termer av kunskaper, färdigheter och kompetens. (Rekommendation av Europaparlamentets och rådets direktiv om inrättandet av den europeiska referensramen för livslångt lärande, april 2008)

 

Det lärande samhället

Ett samhälle där lärande anses viktigt eller värdefullt, där människor uppmuntras att fortsätta att lära sig hela livet, och där möjlighet att delta i utbildning är tillgänglig för alla. (www.dest.gov.au/sectors/training_skills/policy_issues_reviews/key_issues)

 

Livslångt lärande

Livslångt lärande omfattar all inlärning under livets gång med syftet att förbättra kunskaper, färdigheter/ kompetens och/eller kvalifikationer av personliga, sociala och/eller yrkesmässiga skäl. (Www.cedefop.gr: "EU kunskapssystem för livslångt lärande")

Icke-formellt lärande

Lärande som är inbäddad i planerade aktiviteter som inte uttryckligen betecknas som lärande (specificerade som utbildningsmål, utbildningstid eller utbildningsstöd), men som innehåller ett viktigt inlärningsmoment. Icke-formellt lärande är avsiktligt ur den lärandes synvinkel. Det leder normalt sett inte till certifiering. (Www.cedefop.gr: "EU kunskapssystem för livslångt lärande")

 

Validering av lärande

Processen för att bedöma och erkänna lärande, inklusive icke-formellt och informellt lärande. Validering handlar om processen där man erkänner ett bredare spektrum av kunskaper och kompetens än vad som normalt är fallet inom formell certifiering. (Www.cedefop.gr: "EU kunskapssystem för livslångt lärande")

 

Värdesättande av lärande

Processen för att främja deltagande i och resultaten av (formell eller icke-formell) lärande, i syfte att öka medvetenheten om dess inbyggda värde, och att belöna lärandet. (Www.cedefop.gr: "EU kunskapssystem för livslångt lärande")

 

Validering av tidigare lärande

Validering av tidigare lärande (VPL) är ett system som är oberoende av typ av program för lärande och som fokuserar på att erkänna, värdera, validera och utveckla den kompetens som någon tidigare har lärt sig i någon form av inlärningsmiljö. (Duvekot, R.C. (2016). Valuing Learning. A study of VPL and personalised learning. Thesis. Houten, CL3S.)

 

Individanpassat lärande

Individanpassat lärande är ett dynamiskt utbildningskoncept med fokus på den enskilde eleven, som kan initiera (eller hjälpa till att initiera) och upprätta skräddarsydda individuella utbildningsprogram i en lärandekultur baserad på självstyrd, flexibel, framåtblickande livslångt lärande. (Duvekot, R.C. (2016). Valuing Learning. A study of VPL and personalised learning. Thesis. Houten, CL3S.)

Ordlista och Förkortningar

bottom of page