top of page

Övning: Kartläggning av kompetens -

Workshops för anställda och chefer

Nuvarande kompetenser hos de anställda och framtida kompetenser som behövs i organisationen kan definieras genom kompetenskartläggning. Det kan ske genom en process där de anställda, under ledning av deras arbetsledare, granskar organisationens framtida mål och den kompetens som krävs för att uppnå dessa mål. För organisationen ger processen värdefull kunskap om nuvarande kompetenser hos varje anställd liksom kunskap om kompetensgap. När den är som bäst ger resultatet av kartläggningen en viktig grund för utvecklingsplanerna på individuell, grupp och organisatorisk nivå.

 

Källa: Oulu Vuxenutbildningscenter, Finland

 

Lärandemål

Vid slutet av övningen kommer deltagarna att kunna:

  • Identifiera och kartlägga den kompetens som de, liksom andra arbetstagare besitter

  • Identifiera och kartlägga framtida behov av kompetens på arbetsplatsen/företaget

  • Beskriva de kompetenser som behövs för framtida utveckling

  • Arbeta med bolaget för att utveckla de identifierade behov av kompetensutveckling som kommer upp inom en snar framtid

Om övningen

Detta är ett exempel på en teknik som fokuserar på kartläggning av kompetens och kompetensförsörjning. Det är ett verktyg för att hjälpa företag med kartläggning av kompetens för sina anställda. Det huvudsakliga målet är att identifiera kärnkompetenser hos de anställda i företaget och ta reda på synpunkter från verksamhetsledare och chefer i bolaget för framtiden. Denna arbetsgång kommer att uppmana varje anställd att delta i skapandet av en kompetenskarta. 

 

Kompetenshantering avser alla aktiviteter inom en organisation som syftar till utveckling, förnyelse och förvärv av den kompetens som krävs för organisationens strategi. Kompetensförvaltning kräver planering, definition, utveckling och utvärdering och där organisationen måste kunna bedöma sitt nuvarande tillstånd och formulera sina framtida mål.

 

De nuvarande och framtida kompetenser som behövs av organisationen kan definieras genom kompetenskartläggning. Det kan ske genom en process där de anställda, under ledning av sin handledare, granskar organisationens framtida mål och den kompetens som krävs för att uppnå dessa mål. Därefter jämförs nuvarande kompetensnivå hos de anställda jämfört med organisationens framtida behov. Med hjälp av kunskap från kompetenskartläggningen är det möjligt att strukturera och styra kompetensutvecklingen av enskilda anställda och organisatoriska enheter. I detta fall är åtgärder för kompetensutveckling - såsom utbildning eller arbetsrotation - inte slumpmässiga, utan baseras på identifierade behov för att stärka funktionen och konkurrenskraften i organisationen.

 

Organisationer kan utföra kompetenskartläggning självständigt eller hyra in en extern part för jobbet, såsom en konsult eller en vuxenutbildningsanordnare. I små organisationer kan kompetenskartläggning utföras ganska enkelt, med hjälp av ett Excel-ark, en online-undersökning eller ett liknande verktyg. Stora organisationer använder ofta kompetenskartläggningsverktyg integrerade i andra HR och kompetenssystem, såsom Elbit HR i Finland eller SUM i Danmark (Strategisk udvekling AV medarbejdere).

 

Från vår erfarenhet är organisationer i allmänhet intresserade av att göra kompetenskartläggning en del av sina metoder för kompetensutveckling, men många av dem saknar fortfarande systematiska kompetenshantering och utvecklingsprocesser.

Instruktioner

Steg 1

Börja med den grupp av anställda eller ett team, som arbetar i samma jobb och har liknande

uppgifter. Stärk och uppmuntra dem att tänka och prata om sina befogenheter i allmänhet.

Betona att denna workshop inte handlar om lön inte heller om omplacering. Prata om kompetens-

kartläggning, vad det handlar om och hur detta kommer att hjälpa deltagarna i framtiden: de kommer

att reflektera och känna igen alla sina kompetenser på jobbet, deras gemensamma kompetens i

arbetslaget samt visa alla sina dolda kompetenser för resten av organisationen, inklusive chefer.

Resultatet för deras karriärutveckling är uppenbart.

Be gruppen skriva ner alla sina kompetenser individuellt: En på varje post-it papper. I slutändan

kommer var och en att ha en stapel med post-it papper. Be var och en att sätta upp sina Post-it

papper på väggen. Som grupp kan de nu börja skapa en kompetenskarta med alla dessa post-it

lappar. När kartan är klar, be dem att gå igenom den en gång mer.

  • Är detta definitionen av deras kompetenser på jobbet?

  • Kan det vara en del av kompetens de kan/skulle kunna använda på jobbet, om möjligheten
    uppstod?

Man kan sedan brainstorma om och skriva ned den kompetens som behövs i framtiden - i många

fall, känner erfarna anställda till detta bättre än cheferna i företaget! I egenskap av handledare,

skriv ner kompetenskartan innan du flyttar post-it lapparna från väggen.

Steg 2

Anordna en workshop för chefer och verksamhetsledare; de som ansvarar för företagets strategi. Genom denna post-it metod, eller genom en annan strategi (framtida minne, lärcafé eller andra metoder som främjar deltagande), ta reda på deras framtidsvisioner (3-6 år från nu). Vilken typ av kompetens kommer företaget att behöva för att frodas? Skriv ner visionen och den specifika kompetens som kommer att behövas.

Steg 3

Be chefer och verksamhetsledare att kontrollera kompetenskartan som skapats av de anställda. Är den godtagbar? Är det något som saknas? Kombinera kartan som skapats av de anställda med kartan över framtida kompetens som behövs som skrivits ned av cheferna. Är alla viktiga kompetenser med på listan?

 

Steg 4

Definiera med en skala på siffrorna (1-4, 1-5) varje kompetensområde och individuell skicklighet med cheferna. Fatta ett beslut om val tekniskt verktyg (Excel-ark, on-line undersökning eller liknande verktyg).

 

Steg 5

Be de anställda fylla i frågeformuläret, kompetenskartläggningen.

 

Steg 6

Be varje handledare att kolla kompetenskartan för varje anställd individuellt.

 

Steg 7

Förbered företaget för användning av resultaten. Studieplanering och andra metoder för kompetensutveckling bör planeras för utveckling av kompetens.

I FInland, har Helja Hätönen arbetat länge med processer för utveckling av kompetens. I den här bilden kanb du se hennes syn på olika element av kompetensutvckling och hur kartläggning är grundläggande för alla kompetensutvecklingsplaner 

Klicka på bilden för att förstora (PDF)

icture to enlarge it (PDF). 

Läs mer

Nästa Verktyg

Tidigare Verktyg

Tillbaka

bottom of page