Identifiera egna styrkor och kompetenser
Fas 2 av vägledningsprocessen:
Den andra fasen handlar om att identifiera egna styrkor och kompetenser, både personliga och arbetsrelaterade. Det ger också en möjlighet att reflektera över vilken kompetens man vill förbättra.
Introduktion och öka medvetenheten
Fas 1 av vägledningsprocessen:
Den första fasen består av en introduktion som syftar till att öka medvetenheten. Den fokuserar på att hitta motivation för fortsatt utveckling genom att utforska sin egen situation och arbeta med personliga faktorer.
Arbetslivsvägledning fokuserar på att hjälpa individen att hantera utvecklingen av sitt yrkesliv, som omfattar både arbete och livsaspekter (yrkesvägledning). Det handlar om att hjälpa individer att identifiera sina styrkor och att arbeta mot definierade mål, ge motivation och stöd under denna fas.
Den internationella vägledningsvägledningsförbundet, International Association of Educational and Vocational Guidance, (IAEVG, ) har identifierat följande mål för vägledning:
Syftet med studie- och yrkesvägledning är att hjälpa vuxna och studeranden att göra sina personliga beslut om lärande och arbete. Detta uppnås genom att hjälpa människor att:
-
förstå och uppskatta sina kunskaper och färdigheter
-
fungera på ett effektivt sätt med andra
-
utforska yrkesalternativ
-
utveckla lämpliga planer för studie- och yrkesplanering
-
främja bättre yrkeskvalifikationer på alla nivåer
-
bidra till lika tillgång för flickor och kvinnor i utbildning och arbete
-
integrera framgångsrikt i samhället och på arbetsmarknaden
Olika sätt att arbeta med grupper och individer
Praktiska verktyg
Vårt yrkesliv är en personlig fråga och arbetslivsvägledning behandlar personliga frågor med anknytning till arbete och liv. Förtroende, sekretess och etik är därför fundamentala faktorer inom vägledning.
I samband med arbetslivsvägledning är syftet att ge en möjlighet för den enskilde att undersöka hur han/hon kan förbättra sitt värde och välbefinnande på arbetsplatsen. Leverantörerna av vägledningstjänster samarbetar med arbetsgivaren för att identifiera och utveckla kompetensen hos de anställda i syfte att öka tillfredsställelse i arbetet genom matchning mellan kompetens och arbetsuppgifter inom företaget. Det i sin tur kan öka kvaliteten på de tjänster men erbjuder och/eller levererade produkter.
Kapitlet är indelat i 3 faser, var och en fokuserar på olika steg i vägledningsprocessen. När syftet är att nå effektiva resultat av kompetensutveckling på arbetsplatsen organiseras och genomförs hela processen. Varje övning kan emellertid också användas i olika sammanhang i arbetet. Övningarna som presenteras här skall ses som exempel som kan anpassas till olika situationer.
Besluta om nästa steg
Fas 3 av vägledningsprocessen:
Den tredje fasen handlar om att lära om möjligheter till fortsatt utveckling, identifiera mål och besluta om nästa steg.
FLER VERKTYG?
Kolla in denna källa från Rumänien!
CAREER COUNSELLING COMPENDIUM OF METHODS AND TECHNIQUES.
Edited by Mihai JIGĂU, Bucharest, 2007. Copyright © Institute of Educational Sciences, Euroguidance – Romania.
Vad ska man göra? - Verktygen
Livslinje (övning)
Träd som illusterar professionell utveckling (övning)