top of page

Tidigare Verktyg

Tillbaka

Övning: "Pratgrupp om yrkesliv"

Pratgrupper uppmuntrar effektivare diskussion. De kan användas på många olika sätt och används oftast i kombination med andra tekniker, såsom en presentation. Pratgrupper utgör grunden för att få igång diskussionen. Den version som presenteras här är en gruppdiskussionsmodell som uppmuntrar människor att fokusera på sina egna karriärer och utveckla lokalsamhället.

 

Källa: Centrum för flexibelt lärande, Söderhamn, Sverige och text från Ernest W. Brewer: Beprövade sätt att få ut ditt budskap, 1997.

 

Lärandemål

 

Vid slutet av övningen kommer deltagarna att kunna:

  • Uttrycka sig om de frågor som finns till hands

  • Komma på lösningar och idéer kopplade till karriärutveckling

 

Om övningen

Pratgrupper bildas genom att dela stora grupper i små diskussionsgrupper på 2-15 personer som träffas samtidigt för en viss tid för att diskutera en specifik fråga, utmaning eller ämne. Sådana grupper skapar en miljö som främjar oberoende, kognitiv tänkande bland gruppmedlemmarna med mindre beroende av presentatörbaserad utantillmemorering.

 

Tanken med att sätta det i samband med arbetsplatsen är att arbetstagarna tar sin kunskap och erfarenhet till bordet och bistår varandra i grupparbeten under ledning av en yrkesvägledare. Individerna som valts ut att delta i grupperna kan vara vanliga arbetare, arbetsledare eller personer från ledningen - det beror på fokusområdet för diskussion. Det är en form av inbördes rådgivning, samordnad av en yrkesvägledningsexpert.

 

Instruktioner

Steg 1: Förberedelse

En fråga/idé/tanke relaterad till yrkesutveckling identifieras. Det kan vara allt från en idé om "hur man kan utveckla fler kompetenser i det aktuella jobbet" till "hur man kan förbättra tjänster". Vad som är viktigt är att frågan/idén/tanken är lämplig för metoden pratgrupper. I korthet kan en lämplig idé/tanke beskrivas som delvis något som kan diskuteras av andra och något som vägledaren/resurspersoner troligen kan ge feedback på. Frågan som ska diskuteras kan bestämmas i förväg utifrån de allmänna behoven. Det kan vara en fråga som diskuteras i alla grupper eller olika frågor för varje grupp.

 

Steg 2: Genomförande

Vägledaren presenterar frågan/frågorna som ska diskuteras i grupper om 2-15 personer. Det kan rekommenderas att begränsa ämnet, vilket möjliggör för alla deltagare att bidra inom rådande tidsbegränsningar för att förhindra en hög frustrationsnivå mellan deltagarna.

  1. En pratgrupp börjar med en kort presentationsrunda.

  2. En gruppledare och en antecknare väljs (behövs inte om gruppen är mycket liten (= 2-3)

  3. En allmän diskussion sker där idén/tanken och återkopplingar ges och diskuteras. Kommentarer skrivs ned. Gruppledarens roll är att se till att alla har en chans att uttrycka sig och att kommunikationen är tydlig.

  4. Vägledaren kan röra sig från grupp till grupp och lyssna. Vid behov, ta upp frågor för att stimulera diskussion eller föra tillbaka på rätt spår i diskussionen (utan att bli för inblandad).

  5. 1-2: e minuter från slutet bör vägledaren ge en signal att tiden nästan är ute. I slutet av diskussionerna sammankallas grupperna i den större gruppen och varje grupp rapporterar sina resultat.

  6. Diskussioner äger rum bara om det så behövs i den större gruppen.

  7. Anteckningar från varje grupp och diskussionerna i den större gruppen samlas av vägledaren. En sammanfattning av resultaten kan tas fram för vidareutveckling av frågan/frågorna. Eventuellt kan ett annat möte planeras eller en handlingsplan utarbetas.

Steg 3: Uppföljning

En pratgrupp varar högst 1,5 timmar. Samma fråga/idé/tanke kan utgöra stoff för ytterligare möten med fokus på vidareutveckling. Vägledarna och de ansvariga bör behandla allt skrivits och sagts i samband med pratgrupper med sekretess eller på ett för sammanhanget och den rådande frågan lämpligt sätt.

 

Pratgruppsformulär för att samla in frågor idéer/tankar som skall diskuteras från arbetsgivare och ledning:

  1. Vem är du? Beskriv kortfattat ditt sammanhang

  2. Beskriv kortfattat, på några rader, din idé/tanke.

  3. Vad hoppas du att pratgrupperna ska leda till?

 

Beskrivningarna kan samlas i en låda eller överlämnas till en viss person/vissa personer som samordnar mötet (vägledningsperson/personalansvarig eller annan). Idéer granskas av samordnarna och den fråga/de frågor man valt hanteras på ett pratguppsmöte.

 

OBS! Skriv inte/dela inte något som du inte vill ska spridas till andra!

bottom of page