top of page

Förhalning – att skjuta upp

Förhalning är ett beteende där uppgifter skjuts till framtiden

 

Förhalning innebär att man undviker att göra en uppgift som behöver göras. I den här övningen introducerar ledaren begreppet förhalning och uppmuntrar till diskussion om varför vi skjuter upp saker och hur man undviker att göra det.

 

Lärandemål

 Vid slutet av övningen ska deltagarna:

  • Förstå begreppet förhalning

  • Ha lärt sig att de kan ha kontroll över sitt liv och kan eliminera förhalning

  • Ha lärt sig att misstag är en "realitet" och kan vara en ögonöppnare för framgång.

 

Om övningen

Förhalning kan leda till känslor av skuld, otillräcklighet, depression och tvivel om sig själv. Förhalning riskerar att leda till smärtsamma konsekvenser. Den stör akademisk och personlig framgång för individen och de som ofta skjuter upp saker saknar en positiv självbild. Brist på självdisciplin är det som tydligast pekar på förhalning. Det är en utmaning att övervinna förhalning och det krävs både mod och motståndskraft. Anledningen till att motståndskraft är nödvändigt för att undvika förhalning är att det utgör förmågan att hantera svårigheter och att studsa tillbaka från oro och smärta.

Instruktioner

Steg 1

 

Handledaren introducerar ämnet för dagen: förhalning. Han/hon börjar diskussionen med att fråga om deltagarna är bekanta med detta begrepp. Sen förklarar han/hon genom att säga: "Förhalning är ett beteende där uppgifter skjuts till framtiden. Förhalning är att undvika att göra en uppgift som behöver göras. Detta kan leda till känslor av skuld, otillräcklighet, depression och tvivel om sig själv. . Förhalning riskerar att leda till smärtsamma konsekvenser. "Ledaren diskuterar skillnaden mellan förhalning och överbelastning av arbete, perfektionism och göra misstag. Förhalning är ett komplext problem som drabbar många perfektionister. Rädslan för att inte vara perfekt kan orsaka överväldigande känslor som leder till djup förhalning. Att skjuta upp uppgifter till absolut sista sekund är en smärtsam undvikande taktik som används av perfektionister. Handledaren påminner gruppmedlemmar om att göra misstag är en del av livet. Fel kan vara en källa till mycket personlig utveckling.

 

Steg 2

Följande arbetsblad ges till deltagarna: Varför skjuter studenter upp saker och ting? Hur man kan övervinna förhalning (innehållet i arbetsbladet kan anpassas till situationen på arbetsplatsen) och handledaren går igenom delarna och uppmuntrar till diskussion genom att ställa frågor såsom: "Har du upplevt dålig tidsplanering? Vet du en person som är orolig? Blir du orolig ibland? "Det finns några sätt att övervinna förhalning som förklaras på det andra arbetsbladet, Hur man kan övervinna förhalning. Kursledaren ber deltagarna först att diskutera ett av dessa sätt och sedan att sätta upp mål parvis och sedan diskutera i hela gruppen. Det är viktigt att diskutera mål och be dem att sätta ett mål för den närmaste framtiden. Kursledaren kan be deltagarna att hitta några fler punkter som kan vara användbara.

 

 

 Arbetsblad: Förhalning

 

 

Steg 3

Handledaren ber deltagarna berätta för andra gruppmedlemmar om de mål de satt för den närmaste framtiden. Sen sammanfattar handledaren och avslutar sessionen.

 

Tips

Om man arbetar med en liten grupp, är det bra att sitta i en cirkel, eftersom det kan öka utbytet och diskussionen.

 

Arbetsformer

Grupparbete: Introduktion från handledaren och gruppdiskussioner

Förberedelse

Handledaren förbereder genom att läsa sammanfattningen, lärandemål och stegen och förbereder materialet.

Förberedelsetid:

30 min

Mer

Sources / Contributors: Birgisdóttir, B., Jónsdóttir, S.H., &Sigurðardóttir, A. (2004). WATCH Handbook for Facilitators when Assisting Learners in Groups. Reykjavík: Svansprent Listahaskoli Islands. 

 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/  

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. www.resilience-project.eu

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon

Näsa Verktyg

Tidigare Verktyg

Tillbaka

bottom of page