Övning -
Göra en karta över livsutrymme
Att visualisera är att bilda en visuell inre bild av något. Visualiseringar kan konstrueras från minnen, observationer, omedelbar tanke och emotionella processer. Kartläggning är en aktivitet där man konkretiserar sina visuella bilder - det vill säga att förvandla mentala bilder till ritningar, kartor, diagram, form, symboler etc. Kartor inte bara motsvarar verkligheten; de är verktyg för att konstruera verkligheten.
Lärandemål
Vid slutet av träningen ska deltagarna:
-
Förstå begreppet visualisera
-
Ha lärt sig att visualisera och kartlägga sin framtid
-
Ha lärt sig att utveckla en visualiseringskarta över vad han/hon anser vara viktigt och personligen meningsfullt och för att föra olika faktorer samman.
Om övningen
I sociodynamisk rådgivning betraktas processerna för att visualisera och kartlägga som viktiga kulturella verktyg för att kommunicera. Kartläggning är en sådan grundläggande aktivitet som vi kan hänvisa till människan som homo cartographicus. I sociodynamisk rådgivning används kartläggning för att främja lärande och kommunikation för både rådgivare (i utbildning) och klienter (som försöker hitta bättre vägar i livet).
Tala-lyssna, skriva-läsa och visualisera är de tre huvudsakliga medlen för att skapa mening, kommunicera och bygga kulturell mening. För att betrakta kartläggning när den äger rum är en möjlighet att observera det magiska när det mänskliga sinnet medierar medvetandets objekt.
Kartor inte bara motsvarar verkligheten; de är verktyg för att konstruera verkligheten.
Instruktioner: Gör en karta över livsutrymme
Även om nästan vad som helst kan kartläggas, har vi valt ett exempel som behandlar ämnet "kartlägga din framtid."
Kartläggningsaktiviteten bör behandlas som en samarbetsprocess. Vägledaren bidrar med strukturen på kartan genom att frågor som genererar mening. En "meningsskapande" fråga är en som inbjuder deltagaren att lämna uppgifter om livsutrymmen som är personligt meningsfulla. Individen fyller i innehållet i sitt eget livsutrymme genom att svara på frågorna. Processen bör vara flexibel, och personen bör uppmuntras att rita, använda symboler, bilder, metaforer, ikoner eller skriva ord eller korta meningar.
Genom att använda färgade pennor kan personen också ange hans eller hennes erfarenhet genom att välja färger.
Den grundläggande strategin är att utveckla en visualiseringskarta över vad personen anser vara viktigt och personligen meningsfullt, och att förena olika faktorer med varandra. Vägledaren kan stödja kartläggningen genom att ställa bra frågor, visa humor och en kreativ, öppen attityd, och genom att bistå när personen vill ha hjälp.
Vägledaren eller läraren vägleder individen eller gruppen med följande instruktioner: " Rita en stor cirkel och placera dig själv i det slutna utrymmet någonstans. Här är din personliga värld".
Sen ställer vägledaren frågor såsom exempelvis:
-
Vissa människor tror att de kommer att ha flera framtider, andra föreställer sig bara en.
-
Vilken framtid skulle du vilja (drömmer du om) ?
-
Någonstans i ditt livsutrymme (eller personlig värld), rita eller skriva lite om din framtid eller dina framtider.
-
Om du har mer än en framtid i åtanke, vilken verkar mest tilltalande för dig?
-
Vilka är de viktigaste personerna i ditt liv som kan hjälpa dig att göra framsteg mot framtiden du tänker på?
-
Placera dem någonstans i cirkeln.
-
Vilka är några viktiga steg på vägen mot din framtid?
-
Placera dem i cirkeln.
-
Vad tror du kan hindra dig från att röra dig mot din framtid?
-
Ange detta i din personliga värld.
-
Hur kommer ditt liv vara om du kommer till den framtid som du drömmer om?
-
Kan du ange detta i ditt livsutrymme?
-
Finns det saker som du måste göra eller lära dig för att röra sig i riktning mot din framtid?
-
Ange detta i ditt livsutrymme.
Sammanfattningsvis är det värt att betona att all kartläggning görs vidare tillsammans med dialog. De ene understödjer den andre.
Kartläggning för tre typer av kommunikation samman- nämligen tala, skriva och visualisera – för meningskapande för både den som söker hjälp och den som assisterar.
Genom att kartlägga livsutrymmet kan vägledaren få tillträde till den andres livsutrymme och förstå de meningsfulla upplevelser och faktorer i den andres personliga värld.
Kartläggning kan hjälpa både vägledaren och den hjälpsökande att visualisera en komplicerad situation och att se mönstren i de olika delarna av livsutrymme. Det ger klarhet och tillfällig struktur på problemet eller beslutssituation.
Det är ett utmärkt exempel på inlärning och problemlösning genom väglett deltagande.
KLICKA på dessa länkar för att se några exempel på kartor över livsutrymme!
Karta gjord av hjälpsökande under rådgivningssession,
Att fråga ”Vilken typ av karriär är bäst för mig” är att fråga: ”Hur ska jag leva mitt liv?” R.Vance Peavy, 2002