Övning: Livslinje
Lärandemål
Vid slutet av övningen kommer deltagarna kunna:
-
Granska sitt eget yrkesliv genom att kartlägga och se över sina erfarenheter (arbete / liv)
-
Diskutera och sammanfatta viktiga händelser som har inträffat i livet och som påverkat yrkesutvecklingen
-
Analysera och diskutera händelser i ens yrkesliv
Om övningen
Detta är ett mycket populärt verktyg bland yrkesvägledare. Livslinje-verktyget anpassar sig till olika diskussioner och syften. Det kan vara mycket effektivt vid start av vägledning för att hjälpa den enskilde att organisera ordningen av händelser och framhäva positiva faktorer i dennes erfarenhet, liksom utmaningar. Övningen frambringar en tydligare bild av individens yrkesutveckling och faktorer som har haft en effekt. Dessa faktorer kan diskuteras och genom detta uppmuntra till en djupare självinsikt för den enskilde. Arbetsgivaren kan få information om styrkor och kompetens hos de anställda förutom att lära sig om vad som gör att de trivs på en arbetsplats. Den här övningen kan genomföras individuellt och i grupp där t.ex. 2 och 2 kan diskutera sina resultat tillsammans under överinseende av vägledningspersonal och diskutera slutsatserna om man finner det lämpligt i den stora gruppen.
Övningen livslinjen finns i många varianter. Den har den fördelen att föreslå i visuell form både händelser i livet och graden av dramatisk spänning. I yrkesvägledning på arbetsplatsen, kan denna övning användas av en yrkesvägledare eller en handledare för den anställde med fokus på yrkeslivsutveckling.
Instruktioner
1. Förklara livlinjeövningen. Du kan använda din egen historia (se punkt 2) som ett exempel eller ett fiktivt exempel.
2. Ge individen ett A4/A3-papper med två axlar (se bild nedan) samt två färgpennor. Be honom/henne att markera det första jobbet i början av raden (till vänster) med en prick. Den vertikala axeln som ett mått på tillfredsställelse med erfarenhet av jobbet. En prick märkt låg på axeln representerar liten tillfredsställelse och en prick märkt högt på axeln representerar hög tillfredsställelse
Diskutera följande:
Vad var det för jobb?
Vilka var dina uppgifter?
Vilka uppgifter tyckte du mest om?
Vilka färdigheter utvecklade du?
Vad tyckte du mest på det här jobbet?
3. Upprepa processen som beskrivs i punkt 2 fram till det aktuella jobbet.
4. Livslinjen kan användas som en grund för ytterligare kompetenskartläggning, portfölj / CV utveckling. Även som underlag för att fatta beslut om nästa steg i yrkeslivsutveckling.
Relaterade länkar. Här kan du finna ytterligare källor:
-
Neurovetenskap och relationer/Hur man skapar en tidslinje: The Power of Reworking YourLife’s Story
-
Community counsellor training toolkit: Livslinjeövning på s. 84-88.
-
Bayne & Jinks: Hur man överlever rådgivingssessioner. Livslinjeövning på sid 88-89.
-
Sugarman: Counselling and the life course. Noteringar om livslinjeövningar på s. 105-106.
-
Liknande övning: River of life
Livslinjeritning med två axlar som "känslor" och "yrkesliv".
"Livslinjen" kan också vara utan axel, typ av "livsväg". Denna typ av visualisering ger gott om underlag för diskussion också. Se även "River of life" - Övning från länken nedan