Vägledningens natur
Värdegrund för vägledning
En vägledare arbetar i tron att deras insatser kan bidra till att förbättra livet och yrkeslivet hos en person genom att denne blir medveten, utforskar, vidareutvecklar och utnyttjar sin kompetens och inre styrkor och de möjligheter som finns i omgivningen.
Vägledaren är en yrkesman som ingriper med stort ansvar, moral och etik i utvecklingsprocessen för den enskilde.
Etisk uppförandekod
Den etiska uppförandekoden är till för att hjälpa dig i ditt rådgivningsarbete. Den sätter tydliga gränser och restriktioner för ditt arbete: klart för dig och klart för kunden. Det hjälper dig också att (åter) överväga det betydande inflytande (positiv och negativ) dina handlingar kan ha på en person, en grupp personer eller deras omgivning.
Rådgivning är fråga om respekt och förtroende. Den etiska uppförandekoden ger riktlinjer och även regler för engagemang.
Den etiska uppförandekoden erbjuder också, om den har erbjudits klienten innan rådgivningsprocessen, ett trygghetsinstrument både för klienten och vägledaren.
The table below gives the general principles of the ethical code of practice (see also IAEVG ethical standards: www.iaevg.net).
Ett exempel på en enkel uppförandekod som skulle kunna användas är:
1. Ansvar
Professionella yrkesvägledare bör
1.1 vid vägledning visa ansvar och kunskap om den personliga och sociala inverkan och effekt som vägledningsprocessen leder till. De skapar förutsättningar som bidrar till att förebygga vissa situationer och förutse kriser.
1.2 skapa transparens om de roller de inblandade har och det ansvar som därmed följer på det.
1.3 vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra en tredje part (t ex upphandlande myndigheter, handledare) utnyttjar vägledningstjänsten på ett sådant sätt att man bryter mot dessa etiska principer.
1,4 avvisa order som de inte kan utföra ordentligt, eller som motsäger dessa etiska principer.
2. Yrkeskompetens
Professionella rådgivare bör:
2,1 rikta i sina handlingar i enlighet med bindande principer för deras organisation (bland annat riktlinjer för rådgivning processen).
2,2 säkerställa kvaliteten på sina handlingar genom fortlöpande lärande och utveckling eller andra lämpliga åtgärder.
2,3 inbjuda, vid behov, andra yrkesgrupper eller peka på andra specialiserade organisationer för ytterligare rådgivning eller råd.
2,4 inse att rådgivning å ena sidan, och råd, å andra sidan, är ömsesidigt uteslutande åtgärder.
2,5 vidta alla lämpliga åtgärder, om deras kapacitet påverkas av rollkonflikter.
3. sekretess och dataskydd
Professionella rådgivare
3,1 åtar anförtros dem information om personer och institutioner ska behandlas konfidentiellt och att aktivt säkra.
3,2 är bara att informera om den berörda kunden har givit sitt uttryckliga (helst skriftlig) samtycke.
3,3 de berörda förklara vilka formella / juridiska innehållet i informationen ska offentliggöra enligt lag eller beställts av myndigheter parter.
3,4 säkerställa att dokument som innehåller konfidentiell information skyddas från tillträde av obehöriga tredje part eller att uppgifterna är helt anonymt.
4. Ansvar
Professionella rådgivare
4,1 hanterar att följa dessa principer och tillämpa dem.
4,2 förbinder sig att bistå de behöriga myndigheterna i händelse av brott mot dessa principer och för att ge relevant information och klarläggande av fakta bidrar. Principerna om sekretess och skydd av personuppgifter följs.
5. Påföljder
Den rådgivare organisation
5,1 kan utesluta medlemmar som allvarliga kränkningar av dessa principer, i särskilt allvarliga fall kan det ha återverkningar på licenser.
5,2 anta en enkel regler att metoden i enlighet med punkt sanktioner. 5,1
6. Förfarande för klagomål
-
Introduktion
-
Framföra klagomål
-
Den formella Professional Conduct ordningen
-
Yrkesetik Hearing
-
Sanktion
-
Formellt överklagande ordningen
-
överklagande Hearing
-
Offentliggörande
-
Giltighetsdatum
-
Anmärkningar
-
Exempel på klagomål förfarande, klagomål brev och hur man handskas med klagomål / klagomål kan hittas till exempel vid:
http://www.bacp.co.uk/prof_conduct/Downloadable_Documents.php
http://www.irish-counselling.ie/iacp-complaints-procedure
http://www.nationalcounsellingsociety.org/about/complaints/
http://www.bacp.co.uk/prof_conduct/Downloadable_Documents.php
http://www.irish-counselling.ie/iacp-complaints-procedure
http://www.nationalcounsellingsociety.org/about/complaints/
Etik i arbetslivsvägledning
Övningar
Aktivitet 1: Etik och Ambassadråd Frågor att diskutera:
-
Ta konturerna av den etiska uppförandekod och beskriva för varje objekt principen med egna ord
-
Var etiska normer utformas för att hindra eller hjälpa dig i din professionella utveckling?
-
Vilka element är äkta för dig / passa in i ditt eget värdesystem och som du måste ändra ditt beteende gentemot kunden och hans / hennes omgivning?
-
Hur långt kan var och en av posterna sträckas och där är den röda linjen som du inte kommer att passera?
-
Vad skulle du göra om en kund ger dig pengar för att fortsätta rådgivning och du vet att din rådgivning skulle vara längre en hjälp för dem?
-
Vilken information om kunden och till vem skulle / ska du ge?
-
Vad skulle du göra om en av dina kollegor visar oetiska metoder?
-
Kommer ditt privatliv och uppträdande störa din rådgivning arbete?
Aktivitet 2: Etiska frågor om arbetslivet vägledning
I arbetslivet vägledning förfarandena för organisation och förfaranden för vägledning möter varandra. Grunden är ganska annorlunda, alltså utför vägledning på arbetsplatsen möter vissa utmaningar. Organisationer kan beskrivas som kontrollerande, betoning på objektivitet och rationellt tänkande, hierarkiska och konkurrenskraftig. Vägledning har tonvikt på att hjälpa, subjektiva upplevelser, känslor och reflektion, självständighet, självbestämmande och känsla av gemenskap. Dialog behövs: hur organisationen vill utföra vägledning och hur kan det ske i första hand.
Här är några möjliga synpunkter och utmaningar arbetslivet vägledning (källa: litteratur och forskning på arbetslivet vägledning) som du kan använda i förhör egna etisk praxis eller i verkstäder eller möte med kollegor:
-
Kan det finnas en möjlighet att använda vägledning oetiskt som ett sätt att jaga ekonomiska fördelar?
-
Kan organisation se vägledning som ett sätt att undvika det ansvar? Till exempel, om rättsliga arbetsgivaransvar glida i en med tiden, för att tas om hand av vägledare (jobborientering utförs av kamrater av mentorer).
-
Om linjechef fungerar i rollen som en rådgivare: hur är det möjligt att respektera de behov och önskemål en anställd, när vägledning organiseras och finansieras av organisationen? Behoven hos en anställd och organisationens behov kan komma i konflikt. Ändå måste det betonas att grunden för rådgivare arbete är alltid välbefinnande och intresse för klienten.
-
Vad kan du berätta om och till vem?
-
Är anställda är villiga att ta itu med - och i vilken utsträckning - personliga drömmar, önskningar och planer på arbetsplatsen, möjligen i ledning med en linjechef? När rådgivare kommer från samma organisation, kan anställd känner tvivel om situationen. Hur organisationen avser sina frågor? Var annars och med vem är frågor hanteras?
-
Om rådgivare kommer från utanför organisationen, vilken typ av frågor och frågor karriär är han / hon kunna svara i första hand?
-
Många organisation beakta utvecklings diskussioner som den mest relevanta, om inte den enda metoden för arbetslivet vägledning. Diskussionerna utvecklings lastade med för mycket förväntningar? Forskningsresultaten visar att de anställda upplever att de inte får tillräckligt med information om yrken och vägledning i dessa diskussioner med närmaste chef. Även arbetsledare och chefer själva inte anser diskussioner utvecklings att vara den bästa platsen för diskussioner karriär.
-
Vem övervakar vägledning på arbetsplatsen? Hur är befogenheter rådgivare bekräftad?
-
Kraft frågor: En mycket central fråga i vägledning är frågan om makten i vägledningssessioner, olika intressen och mål som skiljer sig från varandra. I arbetslivet vägledning, är det möjligt att deltagarna har olika mängd information och makt. I vägledning bör positioner dominans kan bleka ut. Kraften i rådgivare handlar om att vara förtrogen. Det är viktigt för rådgivare att agera på ett sätt som inte skadar klient eller med hjälp av information felaktigt.
Exempel på detaljerade etiska koder för vägledare är t.ex:
-
CAC - Code Of Ethics and Practice of the Association for Counsellors in Australia (2012): http://www.theaca.net.au/documents/ACA%20Code%20of%20Ethics%20v8.pdf
-
ACA - Code of Ethics As approved by the ACA Governing Council USA, 2014: http://www.counseling.org/docs/default-source/ethics/2014-aca-code-of-ethics.pdf?sfvrsn=5
-
CODE OF ETHICS: A FRAMEWORK FOR ETHICAL PRACTICE; New Zealand Association of Counsellors (2014): http://www.nzac.org.nz/viewobj.cfm/code_of_ethics_august_2014.pdf?file_name=code_of_ethics_august_2014.pdf&objID=27&f=true
-
CODE OF ETHICS – Canadian Counselling and psychotherapy association (2007): https://www.ccpa-accp.ca/wp-content/uploads/2014/10/CodeofEthics_en.pdf
-
Ethical Framework for Good Practice in Counselling and Psychotherapy, British Association for Counselling and Psychotherapy (2013): http://www.bacp.co.uk/ethical_framework/
-
EFTA - code of ethics of the European family therapy association: http://www.europeanfamilytherapy.eu/code-of-ethics-of-the-european-family-therapy-association/
-
IAEVG - International Association for Educational and Vocational Guidance: http://www.gla.ac.uk/projects/avg/avg_con3.htm