Validering i Finland av reell kompetens
Finland är ett av de få europeiska länder som har permanenta system och omfattande nationell policy för validering informellt och icke-formellt lärande (tidigare lärande). De offentliga och frivilliga sektorerna i Finland har haft ett antal valideringsprogram under perioden av ett decennium och den privata sektorn, liksom arbetsmarknadens parter, integrerades i planeringen och utvecklingen av dessa program.
Genomförandet av kompetensbaserade kvalifikationer, det Nationella certifikatet för språkkunskaper och datakörkortet är utmärkta exempel på de sätt på vilka kunskaper och färdigheter som förvärvats utanför de formella utbildningssystemen kan erkännas i Finland.
Yrkesutbildning för vuxna
Yrkesutbildningen är avsedd både för dem som har arbete och dem som arbetslösa. Utbildning som har utvecklats speciellt och organiseras för vuxna finns på alla nivåer. Mogna studenter kan få samma yrkesinriktade grundexamina som unga; allt de behöver göra är att ta ett motiverat beslut att delta i vuxenutbildning och lämna in sin ansökan. Vuxenutbildning är också berättigat till ekonomiskt stöd från staten. Undervisningen ges i yrkesskolor och i allt större utsträckning, även på arbetsplatsen och genom virtuella lärmiljöer. Vuxna kan nå alla yrkesinriktade grundexamina och ytterligare specialistkompetens som fristående examen.
Inom den högre utbildningen har vuxenstuderande egna kandidatexamensvägar: de har egna ingångskvoter, och utbildningen som är avsedd för dem sker i många olika former. Yrkeshögskolorna utdelar även magisterexamen som baseras på behoven hos arbetslivet. I universitetssektorn, kan äldre studenter dra nytta av övergångsutbildning, vilket gör det möjligt att nå en ny högskoleexamen i en kortare tidsperiod om studenten redan har en universitetsexamen. Universitet erbjuder också specialiseringskurser och ytterligare studier för de som utbildats på högre nivå samt de som bedrivit studier vid öppna universitet.
Fristående examina för vuxna
Kompetensbaserade kvalifikationssystem är den mest etablerade formen av validering i Finland. Fristående examina kan tilldelas oberoende av hur och var kunskaperna och färdigheterna har förvärvats, eftersom den sökandes kunskaper, färdigheter och kompetens kan påvisas i officiellt godkända tester.
Kvalificeringssystemet bildades 1994 genom genomförandet av yrkeskompetensakten 306/1994 och ingår nu i lagen för vuxenutbildning sedan 1998. Ramen skapades av nationella skolverket i nära samarbete med de viktigaste arbetsmarknadsorganisationerna och lärare. Det är möjligt att slutföra kompetensbaserade yrkeskvalifikationer, ytterligare yrkesexamina eller speciella yrkeskompetensbevis eller bara delar av dem. Efterfrågan på kompetensbaserade examina har ökat snabbt sedan de infördes, och de har fortsatt att stärka sin position i det finländska utbildningssystemet.
Det finns nu nästan 380 olika kvalifikationstitlar, och nästan 90 000 fristående examina förvärvades under de första 10 åren av systemet. Färsk statistik visar på fortsatta popularitet i systemet (t ex 33 168 kvalifikationer tilldelades 2013). Totalt 418 699 fristående examina tilldelades mellan 1995 och 2013.
Äldre studenter förväntas uppvisa nödvändiga yrkeskunskaper främst i verkliga arbetsuppgifter. Detta föregås ofta av förberedande utbildning, där eleverna lär sig mer om de färdigheter som krävs. En fristående examen innehåller praktiska arbetsuppgifter och skriftliga eller muntliga uppgifter. Studentens befintliga kompetens och kunnande kommer också att beaktas. Studerande som är villiga att slutföra en fristående examen förväntas vanligtvis vända sig direkt till sin önskade utbildningsinstitution. Det är också möjligt att genomföra kompetensbaserad utbildning som arbetskraftsutbildning för vuxna.
Validering av tidigare lärande är en del av processen att utarbeta en personlig studieplan under fasen för inskrivning i studier för kompetensbaserade examina. Kompetens-baserade examina omfattas av regler och förordningar som gäller i hela Finland. Utbildningsanordnaren måste se till att de studenter som vill slutföra en kompetensbaserad examen får kundorienterad rådgivning och vägledning och andra tjänster och stödformer som överenskommits i samarbete med utarbetandet av den personliga planen för 1) ansökan om kompetensbaserad examen och förberedande utbildning 2) slutföra kompetensbaserad examen och 3) att förvärva den yrkeskompetens som krävs.
Vägledning under fasen av inskrivning för kompetensbaserad examen innebär att de sökande får råd att förbättra sin självkännedom, identifiera sina färdigheter, att hitta och förstå information som krävs för att slutföra examen, och göra rätt studieval. Syftet är att identifiera de kvalifikations- och studiearrangemang som tillgodoser den sökandes behov på bästa möjliga sätt. Alla kandidatens instruktörer bör vara bekant med arbetsplatskulturen, lära sig de operativa processerna för att kunna dela denna information med kandidaten, och ge vägledning för att slutföra examen. De sökande behöver ofta vägledning och stöd i sitt lärande. För att kunna ta hänsyn till språksvårigheter och inlärningsproblematik bör dessa identifieras från början. I det inskrivningsskedet avi studierna, väljer kandidaten den mest lämpliga kvalifikationen tillsammans med arbetsgivaren, den som arrangerar kompetensbaserad kvalificering och utbildningsanordnaren. Dock bör den sökande ha sista ordet om valet av examen. Uppgiften för arbetsgivaren och den institution som organiserar examen eller utbildning är bara att ge stöd till den sökandes val.
Under den fas där de kunskaper som krävs för fristående examen förvärvas, och i avslutningsfasen, får eleven vägledning från lärare angående förberedande utbildning, väglednings- och yrkesvägledare i utbildningsinstitutionen och annan stödjande personal vid läroanstalten. I inskrivningsskedet av studierna verkar dock tillgången på vägledning lämna en hel del övrigt att önska. Personlig studieplan utarbetas inte innan antagningsintervjun för utbildning eller början av förberedande utbildning, när den sökande redan valts ut för att studera för en viss examen. TE-tjänstemän försöker ge vägledning och rådgivning under antagningsfasen, men de ofta saknar tillräcklig sektorspecifik information. Vägledningstjänster som tillhandahålls under inskrivningsfasen i vuxenutbildningen, såsom ”Door to Learning” tjänster, är en lämplig källa till kompetent och relevant vägledning. Utbildningsinstitutioner för vuxna kan också ge vägledning om den sökande ber om det, eftersom vuxna utbildningsinstitutioner anställer ett växande antal professionella vägledare.
LÄS MER:
http://www.lilama.org/uploads/documents/Validation%20of%20Prior%20Learning%20-%20Finland.pdf
Lilama.org: Validation of prior learning in Finland
EURYDICE: Vocational Education for Adults in Finland / The System of Competence-based Qualifications
Finnish National Board of Education: Competence-based Qualification Guide
READ MORE!