top of page

Validering av reell kompetens på Island

Island har sedan 2004 arbetat på en nationell strategi för personer med liten formell utbildning. I början kördes ett pilotprojekt där fokus låg på att validera kompetens som människor hade erhållit genom arbete, för att förkorta deras studietid, baserad på formella läroplaner på gymnasial skolnivå. Det är Education and Training Service Centre (ETSC) som samordnar den nationella strategin i samarbete med ministeriet för utbildning, vetenskap och kultur, lärcentra för det livslånga lärandet samt arbetsmarknadens parter.

ETSC samarbetar i enlighet med ett serviceavtal med ministeriet för utbildning, vetenskap och kultur och administrerar en utbildningsfond för vuxenutbildning. Huvudsakliga ansvarsområden inkluderar samordna utvecklingen av validering av reell kompetens (VPL) och utbilda valideringspersonal. VPL utvecklingen för målgruppen (personer med liten formell utbildning, som inte har avslutat gymnasieutbildning) inleddes 2004. ETSC har lett arbetet i samarbete med berörda parter (arbetsmarknadens parter). De första piloterna genomfördes under åren 2004-2006 och en modell för VPL processen utarbetadess och beskrevs i en informationsbroschyr avsedd för intressenterna. Under 2007 inleddes finansiering via statsbudgeten baserat på ett kontrakt med ETSC. Sedan dess har projekt inom olika sektorer utförts där fokus har legat på att öppna upp VPL mot förkortning av studievägar på gymnasienivå.

 

Valideringsprocesser mot kompetenskriterier för specifika jobb har också tagits fram. Skollagen för vuxna antogs 2010 anger rätt till VPL för den enskilde och yrkesvägledning. En förordning presenterades 2011 som beskriver en definierad process för validering och betonar samarbete och kvalitetssäkring. År 2012 hade 32 VPL vägar öppnats för målgruppen.

 

ETSC samarbetar med 14 lärcentra för det livslånga lärandet fördelade runt om i landet som levererar tjänster, inklusive VPL, till målgruppen. ETSC samordnar utvecklingen inom området, ger stöd till utbildningsanordnare och övervakar kvalitetsfrågor och resultat.

 

Den isländska ramen för VPL  består av några få steg:

  • Förberedelse

  • Information och Screening

  • Portfölj och självbedömning

  • Bedömning (och verifiering vid behov)

  • Erkännande

  • Uppföljning och fortsatt kompetensutveckling

 

Direktoratet för arbetsliv (DL) har de senaste tio åren lagt tonvikten på yrkesvägledning för arbetslösa individer där syftet har varit att utveckla en jobbsökningsplan (efter registrering) med varje arbetssökande, med fokus på översyn av färdigheter. I de flesta fall granskar yrkesvägledaren kompetens/styrkor hos sina klienter och ofta använder man sig av portfolio eller CV, men eftersom VPL-processen definieras som en särskild process – kallas den inte validering om inte hela processen följs (Lagen vuxenutbildning - förordning 2011).

 

Yrkesvägledare följer och stödjer individen genom hela valideringsprocessen från början till slutet. Detta har rapporterats av klienter (individer som går igenom processen) som en mycket viktig del av processen.

För mer information kontakta ETSC: www.frae.is

bottom of page